Η κακογουστιά και οι παμπάλαιες νοοτροπίες του Πρωταρά

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως μια βόλτα στην παραλιακή του Πρωταρά σε πάει πολλά χρόνια πίσω. Πέρα από τη πεζοδρόμηση του παραλιακού μετώπου, δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία 20 χρόνια. Τα περισσότερα εστιατόρια και καφετερίες διατηρούν τη διακόσμηση της δεκαετίας του ’90 και οι υπηρεσίες είναι… κάθε πέρσι και καλύτερα. 

Στην ουσία το τουριστικό προϊόν της περιοχής δεν έχει αναβαθμιστεί καθόλου. Ενδεικτικά, προσφέρονται ακόμη steak diane και κατεψυγμένα χάμπουργκερ σε πλαστικές καρέκλες και τραπέζια. Η αμερικανική σειρά Friends ολοκληρώθηκε το 2004, αλλά στην περιοχή λειτουργεί ακόμη η μπυραρία Only Friends Pub, ενώ 9 στα 10 μπαράκια διοργανώνουν βραδιές καραόκε. Ουδέν σχόλιο δε για την κακόγουστη διακόσμηση των υποστατικών. 

Παράλληλα, οι υπηρεσίες στην παραλία είναι ανύπαρκτες. Ακόμη και στο πιο μικρό ελληνικό νησί οι επιχειρήσεις διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία και το προσωπικό για να παρέχουν φαγητό και ποτό στους τουρίστες επί της παραλίας. Αντίθετα, στην περιοχή του Πρωταρά οι υπηρεσίες υστερούν των προτύπων του εξωτερικού σε τέτοιο βαθμό που οι τουρίστες δεν απολαμβάνουν τις βασικές ανέσεις που πρέπει να προσφέρει ένα τουριστικό θέρετρο.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καραμέλα «οι τουρίστες αυτό θέλουν» έχει λήξει. Κανείς δε θέλει να κυκλοφορεί σε μια περιοχή που πέρα από τις φυσικές της ομορφιές είναι κακόγουστη και δεν εξελίσσεται. 

Κι αφού οι επιχειρηματίες, που είναι επί το πλείστον ντόπιοι, δεν διαθέτουν την αισθητική να δημιουργήσουν μια ελκυστική τουριστική περιοχή, επιβάλλεται να λάβει μέτρα ο Δήμος Παραλιμνίου και γρήγορα. Θα μπορούσε να προσλάβει συμβούλους και επαγγελματίες για να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές αναβάθμισης του Πρωταρά ή να προωθήσει νομοσχέδια αναβάθμισης των υπηρεσιών. Δεν μας παίρνει πλέον να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις όμορφες παραλίες.

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές