«Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη» στην Κύπρο
13:29 - 24 Ιουλίου 2014
Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, στο Τόκιο, προειδοποιεί ότι 2,2 δισ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια ή κοντά στο όριο της φτώχειας και καλεί τις χώρες ανά το παγκόσμιο σε μια καθολική παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και πιο ισχυρές πολιτικές κοινωνικής προστασίας και πλήρους εργοδότησης για να προωθηθεί και να διασφαλιστεί πρόοδος στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Η ανθρώπινη ανάπτυξη απειλείται από την ολοένα εντεινόμενη αδυναμία που, αν δεν αντιμετωπιστεί συστηματικά από πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές, η όποια πρόοδος δεν θα είναι ούτε δίκαια, ούτε βιώσιμη, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου.
Σύμφωνα με την έκθεση 1,2 δισ. άνθρωποι ζουν με εισόδημα $1,25 ή λιγότερα την ημέρα. Ωστόσο οι τελευταίες εκτιμήσεις του πολυδιάστατου δείκτη φτώχειας της UNDP δείχνουν ότι περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι σε 91 αναπτυσσόμενες χώρες ζουν μέσα στη φτώχεια με παράπλευρες στερήσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και το επίπεδο ζωής τους. Παρόλο που η φτώχεια συνολικά καταγράφει μείωση, σχεδόν 800 εκ. άνθρωποι κινδυνεύουν να γλιστρήσουν πίσω στη φτώχεια αν υπάρξουν αναποδιές, προσθέτει.
Η έκθεση καλεί τις Κυβερνήσεις να δεσμευθούν εκ νέου στο στόχο της πλήρους απασχόλησης, που ήταν κύριο συστατικό των μακροοικονομικών πολιτικών των δεκαετιών 1950 και 1960 αλλά προσπεράστηκε από άλλους ανταγωνιστικούς στόχους μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Επιχειρηματολογεί ότι η πλήρης απασχόληση θα έχει ως αποτέλεσμα κοινωνικά οφέλη που υπερβαίνουν τα ιδιωτικά οφέλη, όπως η κοινωνική σταθερότητα και συνοχή. Καλεί επίσης σε πιο ισχυρή συλλογική δράση, καθώς και σε καλύτερο διεθνή συντονισμό και δέσμευση για να στηριχθεί η ανθεκτικότητα και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που είναι ολοένα και περισσότερο παγκόσμιας προέλευσης και συνάμα επίδρασης.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα επίπεδα διαβίωσης και ανάπτυξης των γυναικών σε δεκαέξι χώρες ανά το κόσμο είναι ίσα ή και ψηλότερα με αυτά των ανδρών. Όπως καταγράφει η έκθεση, συνεχίζει να παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα της ανθρώπινης διαβίωσης και ανάπτυξης , ωστόσο ο ρυθμός ανόδου είναι χαμηλός για όλες τις περιοχές και τις περισσότερες φορές και άνισος.
Αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες ομάδες του πληθυσμού ανά το παγκόσμιο, διαφαίνεται πρόοδος και αυτό δίνει μηνύματα αισιοδοξίας για περιορισμό του χάσματος μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατέγραψε, σύμφωνα με την έρευνα, η Ζιμπάπουε και αυτό λόγω της μεγάλης αύξησης στο προσδόκιμο ζωής (1.8 έτη την περίοδο 2012 -2013, σχεδόν τετραπλάσιο από το μέσο παγκόσμιο όρο).
Στην κορυφή του πίνακα ανάπτυξης είναι η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ ενώ στον πυθμένα η Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Κογκό και ο Νίγηρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, παρά τις επιμέρους ανόδους σε ορισμένες χώρες, η ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές για την περίοδο 2008-2014 παρουσίασε σημαντική μείωση. Σε αραβικές χώρες, στην Ασία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ο μέσος όρος ανάπτυξης στο Δείκτη Ανάπτυξης (HDI) μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ. Η μεγαλύτερη πτώση για το παρόν έτος καταγράφηκε στην κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, τη Λιβύη και τη Συρία, όπου καταγράφονται συγκρούσεις και βία.
Η έκθεση αφορά 187 χώρες ανά το παγκόσμιο και είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνει τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα το Μάιο του 2014.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εισοδημάτων καταγράφεται μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις περισσότερες χώρες και σε κάποιες μάλιστα σημειώθηκε και μεγάλη άνοδος στο χάσμα σε σχέση με πλουσιότερες χώρες.Η μεγαλύτερη ανισότητα καταγράφηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Η έκθεση επίσης εστιάζεται στο θέμα της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παιδεία, αναφέροντας ότι οι μεγαλύτερες γενεές συνεχίζουν να μαστίζονται από αναλφαβητισμό ενώ οι νέες γενεές δυσκολεύονται να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Τα μεγαλύτερα επίπεδα εκπαιδευτικής ανισότητας καταγράφονται σε χώρες της Νότιας Ασίας, σε αραβικά κράτη και στην υποσαχάρια Αφρική. Αντιθέτως, με βάση την έκθεση με στοιχεία από 145 χώρες, το χαμηλότερο ποσοστό εκπαιδευτικής ανισότητας καταγράφεται στην Νορβηγία, την Φινλανδία και την Τσεχία.
Σε δεκαέξι χώρες, με βάση την έκθεση, οι δείκτες ανάπτυξης για τις γυναίκες είναι ίσοι ή και ψηλότεροι από αυτούς των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία 148 χωρών, οι δείκτες ανάπτυξης των γυναικών που είναι όσοι ή και ψηλότεροι των ανδρών αφορούν: Αργεντινή, Μπαρμπέϊντος, Λευκορωσία, Εσθονία, Φινλανδία, Καζακστάν, Λετονία, Λιθουανία, Μογγολία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ουκρανία και Ουρουγουάη. Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερη μόρφωση και εκπαιδευτικό υπόβαθρο και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες ανδρών και γυναικών είναι το Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ