powered by

Πρώην Λαϊκή: Προσφυγή κατά της Ελλάδας

Προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes - ICSID) κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε η υπό κρατική εκκαθάριση Cyprus Popular Bank.
 
Συγκεκριμένα, στις 16 τρέχοντος, σύμφωνα με κείμενο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ICSID, δύο δικηγορικές εταιρείες, η κυπριακή "Μαρκίδης & Co" και η βρετανική "Joseph Hage Aaronson" στράφηκαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπώντας την Cyprus Popular Banκ.

Οπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, αντικείμενο της προσφυγής αποτελεί ο αποκλεισμός της τράπεζας, η οποία είχε δραστηριότητα και στην Ελλάδα, από χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού "Emergency liquidity Assistance" (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος, μολονότι η πρόσβαση στον μηχανισμό αυτό επιτράπηκε σε άλλες ελληνικές τράπεζες.

Στην προσφυγή της, η υπό κρατική (κυπριακή) διαχείριση τράπεζα υποστηρίζει ότι ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτού υπέστη ζημίες πολλών δισ. ευρώ, δίχως να προσδιορίζει το ακριβές ύψος τους και διεκδικεί ανάλογη αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Aνακοίνωση Διαχειρίστριας

Την προσφυγή της σε διεθνή διαιτησία στο πλαίσιο της οποίας διεκδικεί αποζημιώσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, ανακοινώνει η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας Άντρη Αντωνιάδου.

Σε ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι «η Cyprus Popular Bank PLC (η τράπεζα), ενεργώντας μέσω της ειδικής διαχειρίστριας Άντρης Αντωνιάδου, έχει εγγράψει την Παράκληση της για Διαιτησία εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας με το International Centre for Settlement of Investment Disputes».

Η απαίτηση της Τράπεζας, προστίθεται, «αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης των Ελληνικών ομολόγων, τη μεταχείριση των Ελληνικών υποκαταστημάτων της Τράπεζας από την Ελληνική Δημοκρατία και τις παραβάσεις εκδότη μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας των καθηκόντων και υποχρεώσεων της που προκύπτουν από τη διεθνή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ημερομηνίας 30 Μαρτίου 1992».«Οι απώλειες της Τράπεζας που προκύπτουν ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διαιτησία καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους της Τράπεζας, Joseph, Hage Aaronson και Μαρκίδης, μαρκίδης & Σια Δ.Ε.Π.Ε.

Μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI) τον Οκτώβριο του 2011, η Λαϊκή Τράπεζα είχε τον Ιούνιο του 2012 χρειαστεί και έλαβε κρατική στήριξη της τάξης των €1,8 δισ.  Μετά την κατάρρευση της τράπεζας τον Μάρτιο του 2013, η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο μηδενίστηκε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θωρακισμένο το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Παραμένει ανθεκτική η κυπριακή οικονομία
Οριακή μείωση στο δείκτη ΜΕΧ και αύξηση κάλυψης με προβλέψεις στο τέλος Μαρτίου
Μειωμένη κατά €82 εκατ. η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο-Αυξημένα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία
Διαγωνισμός σχεδίου της ΕΚΤ για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ...Τα πιθανά θέματα και σε ποιους απευθύνεται
Κάτω από 4% το ποσοστό της Wellington στην Τράπεζα Κύπρου
ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Καθοριστικό βήμα ο νόμος για τους εγκλωβισμένους αγοραστές
Διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες της η Τρ. Κύπρου-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας
Ελληνικές τράπεζες: Τι θα καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο-Πιθανές προβλέψεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Στράφηκαν για τα καλά στο online banking οι Κύπριοι-Ολοένα αυξανόμενη η χρήση της ψηφιακής τραπεζικής
Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ