Powered by

Δεν οριστικοποιήθηκε το νομοσχέδιο για ακίνητα

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας για νομοτεχνική επεξεργασία το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με στόχο να κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τη ίδια ώρα συνεχίζονται οι προβληματισμοί για την τελική τιμή πώλησης των υπό εκποίηση ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για το νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί, γίνονται διάφορες συνεννοήσεις στη γραμμή του κοινού εδάφους που διαμορφώθηκε από τις χθεσινές συζητήσεις μεταξύ Τρόικας και Υπουργείου Οικονομικών, ύστερα και από τη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ακόμα τελικές αποφάσεις, για ένα νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Όπως εκτιμούν έγκυρες πηγές, τα πάντα είναι ακόμα ρευστά σε ζητήματα που συζητήθηκαν αλλά δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τελικώς και γίνεται προσπάθεια για βελτιώσεις.

Βασικό αγκάθι φαίνεται να είναι η αξία στην οποία θα μπορεί να πωλείται ένα ακίνητο υπό εκποίηση, ώστε να αποφευχθεί η πώλησή του σε εξευτελιστική τιμή. Στόχος η διατήρηση της  επιφυλαχθείσας τιμής, δηλαδή του ελάχιστου ποσού το οποίο μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πρώτη προσφορά για κάθε ακίνητο, σε σχετικά υψηλά επίπεδα και μετά την αποτυχία του δημόσιου πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, από τη στιγμή που αποτυγχάνει ο δημόσιος πλειστηριασμός, το πιστωτικό ίδρυμα θα δικαιούται για τρεις μήνες να καταφύγει στην ανοικτή αγορά με σημαντικά μειωμένη την αξία του ακινήτου προς πώληση. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην προστατεύει από καταχρήσεις, σε περίπτωση που άνθρωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεννοούνται με ανθρώπους που κάνουν τις προσφορές στους δημόσιους πλειστηριασμούς, είτε στην ανοικτή αγορά, ώστε να αγοράζουν το ακίνητο σε εξευτελιστική τιμή.

Επίσης σε περίπτωση που ένα ακίνητο πωληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ` ότι ήταν η αρχική αξία του, ενδεχομένως ο οφειλέτης να μην μπορεί να εξοφλήσει το ποσό του δανείου και να χάσει από τη μία την περιουσία του και από την άλλη να συνεχίσει να οφείλει ένα σημαντικό ποσό.  Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε επίσης σε σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Όπως αναφέρεται, η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να θέσει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, τις οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να δέχονται οι Τροϊκανοί.

Υπάρχει επίσης προβληματισμός για το κατά πόσο θα ισχύσουν οι ίδιες πρόνοιες για το θέμα της πρώτης κατοικίας από το 2015.

Με βάση την τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου, οι εκποιήσεις θα αφορούν ενυπόθηκα ακίνητα, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία η οποία προστατεύεται μέχρι την έγκριση του νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων το Δεκέμβριο.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Παράταση αδειοδότησης βιομηχανικών εκπομπών χωρίς πολεοδομικές άδειες έως το τέλος του 2029
Ετήσια υποχώρηση 9,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνιο
Αρνητικός ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα-Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Επενδύει €2,8 δισ. σε 94 έργα η Κομισιόν, χρηματοδότηση και στην Κύπρο
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
ΚΕΒΕ και Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ελλάδας αποχαιρέτησαν τον Έλληνα Πρέσβη
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Μνημόνιο συνεργασίας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπέγραψαν Κύπρος και Ελλάδα-Πού αποσκοπεί
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση