Εντός της βδομάδας οι αποφάσεις για εκποιήσεις

Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις εκποιήσεις. Η τρόικα έβαλε τα δύο πόδια της κυβέρνησης σε ένα παπούτσι κι έτσι μέχρι την Τρίτη (22 Ιουλίου) θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και να καταλήξουν επί των επιμέρους ζητημάτων αλλά και να ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε την Τετάρτη (23 Ιουλίου) να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα επίμαχα ζητήματα είναι: 

α) κατά πόσο οι εκποιήσεις θα γίνονται ιδιωτικά ή μέσω κτηματολογίου

β) το ζήτημα τιμών

 γ) κατά πόσο ο οφειλέτης μπορεί να αμφισβητήσει τη διαδικασία που αφορά την εκποίηση 

Η τρόικα ζητά την επιτάχυνση των εκποιήσεων εντός  18 μηνών και τη θεσμοθέτηση ιδιωτικής δημοπρασίας ακινήτων, εκτός Κτηματολογίου.  Εάν περάσει η νομοθεσία έτσι όπως το ζητά η τρόικα, η τιμή θα καθορίζεται από τη δημοπρασία (οπότε οι τιμές θα είναι σε ψηλότερα επίπεδα λόγω των προσφορών), ενώ υποστηρίζεται ότι οι τιμές του κτηματολογίου είναι πιο χαμηλές.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί χωρίς το εργαλείο εκποιήσεων, έτσι αυτή τη στιγμή αναζητούνται οι ισορροπίες. "Πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το πλαίσιο αφερεγγυότητας, οπότε δεν θα γίνουν  εκποιήσεις μέχρι τότε. Θα πρέπει να δούμε τι αλλαγές  θα γίνουν στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων ώστε να επιβιώσει ο θεσμός τραπεζών και να μην καταρρεύσει κυβερνητικός ιστός". 

Συζητούμε με την τρόικα, είπε, τα κριτήρια για την  προστασία της πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτου αξίας.  "Επίσης δεν θα πρέπει να γίνουν ούτε μαζικές εκποιήσεις, που θα ρίξουν τις αξίες. Το λογικό είναι να πωλούνται σιγα- σιγά σε βάθος χρόνου".

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου σημείωσε ότι  κακώς δεν έγινε δεκτή η πρόταση του ΑΚΕΛ για προστασία της πρώτης κατοικίας. "Δεν αφορά όλο τον πληθυσμό, ούτε παλάτια κι εξοχικά. Τα κριτήρια ήταν  η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας".

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γιώργος Χαραλάμπους που συμμετέχει στην Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα, σημείωσε ότι «δεν έχουν αντιληφθεί  κάποιοι το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες δέχονται τεράστιες πιέσεις ένεκα των στρες τεστ». Επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει χαθεί  ακόμη η ευκαιρία για τη δημιουργία κακής τράπεζας. 

«Είχαμε επιλογές, καθυστερούμε τώρα για διάφορες σκοπιμότητες. Ήταν ταμπού η εκποίηση κατοικιών. Τώρα που καθυστερήσαμε, είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Σίγουρα οι επενδυτές θα ζητούν πιο χαμηλή τιμή για να αγοράσουν δάνεια, παρά από πριν ένα χρόνο».

Κατέληξε επίσης ότι «χρειάζονται δραστικές λύσεις που δεν θα είναι ευχάριστες. "Το πρόβλημα δεν λύνεται με αναβλητικότητα (με ότι κόστος πολιτικό συνεπάγεται αυτό) εάν θέλουμε να σώσουμε τον τόπο". 

Δειτε Επισης

Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη