Στρατηγική τραπεζών για ακίνητα
13:21 - 21 Ιουλίου 2014
Για το καλό της οικονομίας και του κάθε Κύπριου χρειαζόμαστε υγιείς τράπεζες. Πρώτιστα για να υπάρξει εξυγίανση στις τράπεζες επιβάλλεται οι ίδιες οι τράπεζες να λαμβάνουν έγκαιρα τις ορθές αποφάσεις για σημαντικά θέματα.
Βρισκόμαστε 16 μήνες μετά το κούρεμα και δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη στρατηγική για σοβαρά θέματα, όπως, για παράδειγμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αναδιάρθρωση τους και τα ενυπόθηκα ακίνητα που τα εξασφαλίζουν. Όλοι αναμένουμε να δούμε την τελική κατάληξη του νομοσχεδίου περί αναγκαστικών πωλήσεων ενυπόθηκων ακινήτων να μετουσιωθεί σε νόμο, όπως είναι εξάλλου και η μνημονιακή μας υποχρέωση.
Η Κεντρική Τράπεζα, στο μεταξύ, έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαδικασία και τρόπους αναδιάρθρωσης των δανείων, που πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες.
Στα πλαίσια αυτά δίδεται μεγάλη ευχέρεια στις τράπεζες να βρουν μια συμβιβαστική μέση λύση με τους δανειολήπτες που να συμφέρει και στις δύο πλευρές. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πελατών, φίλων και γνωστών που έχουν όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούν με τις τράπεζες, για να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, πληρώνοντας το μέγιστο δυνατό μερίδιο από τα εισοδήματα και τα κεφάλαια τους.
Δυστυχώς, όμως, οι τράπεζες οχυρώθηκαν πίσω από μια πολύ σκληρή θέση και οι απαιτήσεις τους είναι πολλές φορές εξωπραγματικές και υπερβαίνουν κατά πολύ των δυνατοτήτων των δανειοληπτών.
Παραδείγματα τέτοιων θέσεων υπάρχουν πολλά.
‘Όταν πάει, για παράδειγμα, ο δανειολήπτης να ζητήσει αναδιάρθρωση του δανείου του, οι τράπεζες ζητούν σημαντικές επιπλέον εξασφαλίσεις περιλαμβανομένων και νέων εγγυητών και νέων υποθηκών, αυξημένα επιτόκια κ.α. Ζητά δηλαδή ο ταλαιπωρημένος οικονομικά δανειολήπτης μια μικρή διευκόλυνση και η τράπεζα θεωρεί ότι είναι η ευκαιρία της για να ζητήσει πολλαπλάσια ανταλλάγματα αφού τον βρήκε σε ευάλωτη θέση.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο δανειολήπτης, ενώ πήγε με καλή διάθεση και σκοπό να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, να τερματίζει οποιεσδήποτε πληρωμές, να παίρνει μια αρνητική στάση, ελπίζοντας ότι ο νόμος περί εκποιήσεων ακινήτων δεν θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας θα τον καλύψει.
Προτάσεις από δανειολήπτες για μεταβίβαση των ακινήτων τους προς όφελος των τραπεζών σε σημερινές μειωμένες αξίες, για μείωση ή εξόφληση των δανείων τους συνεχίζουν να μη γίνονται αποδεκτές από τις τράπεζες.
Με τα πιο πάνω διερωτόμαστε: Ποια είναι η στρατηγική των τραπεζών; Να προχωρήσουν και να πωλήσουν μαζικά τα ενυπόθηκα ακίνητα όπως πολλοί φοβούνται; Αυτό ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ…
Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοια κίνηση, δηλαδή να στραφούν σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων, θα είναι καταστροφική πρώτα για τις ίδιες. Θα είναι καταστροφική για τον απλούστατο λόγο ότι η αξία των ακινήτων, που αποτελούν εξασφάλιση για όλα τα δάνεια τους, θα μειωθεί δραματικά, με άμεσο επακόλουθο οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια, για να ανακεφαλαιοποιηθούν, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν.
Επειδή δεν πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θέλουν να μετατραπούν σε αυτόχειρες προσπαθούμε να αντιληφθούμε τη στρατηγική τους. Από τη μια δεν μπορούν και δεν τους συμφέρει να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις μέσω δημοπρασιών και από την άλλη δεν βλέπουμε να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό με τους δανειολήπτες.
Επιτέλους, τι ζητούν; Ας μας απαντήσουν.