Ζήτηση για ακίνητα 300–500χιλ. από ξένους

Είναι αποδεδειγμένο, με βάση επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου, ότι το 28% από τις συνολικές πωλήσεις ακινήτων που έγιναν τους πρώτους πέντε μήνες του 2014 έγιναν σε αλλοδαπούς.

Αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στα κίνητρα που παρέχονται σε ξένους αγοραστές από τρίτες χώρες, για απόκτηση υπηκοότητας ή άδειας μόνιμης παραμονής. Να σημειώσουμε ότι για απόκτηση υπηκοότητας πέραν από την απαιτούμενη επένδυση των 5 εκ. ευρώ (2,5 εκ. ευρώ στις περιπτώσεις συλλογικών επενδύσεων) υποχρεούται ο επενδύτης να αγοράσει και κατοικία ελάχιστης αξίας 500,000 ευρώ. Για την απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής το κίνητρο προϋποθέτει αγορά κατοικίας 300,000 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στις παράλιες περιοχές, αφού οι ξένοι αγοραστές δείχνουν προτίμηση προς αυτές. Μάλιστα, οι ξένοι αγοραστές αγοράζουν ακίνητα των 300.000 – 500.000 ευρώ, σ’ αντίθεση με τους Κύπριους που ενδιαφέρονται για ακίνητα στις παράλιες περιοχές σε αρκετά πιο χαμηλές τιμές (διαμερίσματα των 70 – 80.000 ευρώ και κατοικίες των τριών υπνοδωματίων μέχρι 200.000 ευρώ.

Αν πάρουμε, για παράδειγμα, την περιοχή Πρωταρά – Αγίας Νάπας, θα δούμε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές, με τη ζήτηση, σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά την προσφορά, στα ετοιμοπαράδοτα ακίνητα.

Αυτό συμβαίνει, γιατί οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αδυνατούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για αναπτύξεις που να ικανοποιούν τη συγκεκριμένη ζήτηση.

Να αναφέρουμε ότι λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, πολλοί ξένοι αγοραστές δεν αποφασίζουν εύκολα να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας από τα σχέδια και προτιμούν τα ετοιμοπαράδοτα ακίνητα.

Αυτό έχει δημιουργήσει στην αγορά και ειδικά στις παράλιες περιοχές, ακίνητα δύο ταχυτήτων και μια σύγχυση μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται τα οποιαδήποτε κίνητρα να δοθούν είτε σε ξένους είτε σε ντόπιους αγοραστές για πιο χαμηλής αξίας ακίνητα. Αυτό, είμαστε σίγουροι, ότι θα βοηθήσει τον τομέα των ακινήτων και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Με δυο λόγια αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα από 300-500.000 ευρώ, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να κινηθεί γενικά η αγορά και να μην υπάρχουν τα ακίνητα δύο ταχυτήτων και με την αγορά να συνεχιστεί αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;