Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας σε περιπτώσεις κρίσεων

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επείγουσας & Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας, δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα, το οποίο έχει ως στόχο την υποστήριξη της διαχείρισης των διαφόρων ομάδων διάσωσης, των θυμάτων και των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης καταστροφής όπως σεισμός.

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation, Emergency Response Framework, WHO Switzerland, ISBN 978 92 4 150497 3, 2013) κατά την περίοδο 2001-2010, αναφέρθηκαν ετήσια κατά μέσο όρο 700 μεγάλες καταστροφές, όπως μεγάλες εκρήξεις, σεισμοί πλημμύρες, τυφώνες κ.α. Αυτές επηρέασαν περίπου 268 εκατομμύρια ανθρώπους ετήσια, ενώ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 100,000 θάνατοι. Διάφορα είναι τα θέματα που αναφέρεται ότι δεν έχουν λειτουργήσει σωστά σε πολλές από τις πιο πάνω περιπτώσεις. Τέτοια προβλήματα αφορούν στην ανταπόκριση του προσωπικού, τη διαχείριση των θυμάτων, την εφαρμογή των πρωτοκόλλων διαχείρισης κ.α. Επιπλέον, έχει γίνει φανερό ότι η καλύτερη προετοιμασία και οι συχνές ασκήσεις ετοιμότητας μπορούν να βοηθήσουν στο να επιλυθούν διάφορα προβλήματα. 

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, δημιουργήθηκε ένα σύστημα υποστήριξης διαχείρισης διάσωσης και υπηρεσιών υγείας σε μαζικές καταστροφές. Το σύστημα αποτελείται από ένα κεντρικό σταθμό, τις μονάδες διασωστών (φορητές συσκευές με λειτουργικό Android)  και τις μονάδες ασθενοφόρων (φορητές συσκευές με λειτουργικό Android). Όλες οι συσκευές μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με τη χρήση ασύρματων επικοινωνιών. Η υποδομή μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή της καταστροφής στιγμιαία, θεωρώντας ότι όλη η υφιστάμενη υποδομή μπορεί να καταρρεύσει.

Ο κεντρικός σταθμός έχει τον έλεγχο όλων των ομάδων διάσωσης που επιχειρούν στην περιοχή. Επιπλέον, λαμβάνει πληροφορίες όπως η αξιολόγηση και η θέση των θυμάτων από τις μονάδες των διασωστών. Ο κεντρικό σταθμός εγκαθίσταται στο σημείο ελέγχου επιχειρήσεων, δίνοντας έτσι μια πλήρη εικόνα των διασωστών, θυμάτων και ασθενοφόρων που είναι στην περιοχή. Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να ενισχύσει τη ροή πληροφορίας και τις επικοινωνίες μεταξύ όλων των ομάδων σε μια περιοχή μαζικής καταστροφής. Επιπλέον, στο δίκτυο του συστήματος μπορεί να συνδεθούν και μονάδες για επείγουσα τηλεϊατρική, όπου πλέον επικοινωνώντας με ένα κεντρικό νοσοκομείο (με τη χρήση κινητών επικοινωνιών εάν υπάρχουν ή δορυφορικών συνδέσεων), μπορεί να υποστηριχθούν οι σταθμοί διαλογής θυμάτων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του συστήματος αφορούν στον αριθμό των θυμάτων, στο φύλο και την ηλικία των θυμάτων, καθώς επίσης και στην κρισιμότητα της κατάστασής τους. 

Η πρώτη εφαρμογή έγινε με επιτυχία σε άσκηση που διεξήχθη στις 31 Μαρτίου 2014 από τον Σύνδεσμο Επείγουσας και Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης και την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου. Το σύστημα διαχείρισης χρησιμοποιήθηκε από τους διασώστες, όπου και έγινε φανερή τόσο η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων συστημάτων όσο και οι ευκολίες που μπορεί να παρέχουν στη διαχείριση καταστροφών. Σε λειτουργικό επίπεδο του συστήματος, έχουν προκύψει διάφορες ανάγκες/βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. 

Βρείτε εδώ το σχετικό βίντεο από την άσκηση: www.youtube.com.

Δειτε Επισης

Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που διοργάνωσαν ΤΕΠΑΚ-EBEA
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)