Θα ανήκουν στο παρελθόν οι παραδοσιακές τράπεζες
12:57 - 21 Ιουλίου 2014
Νέα έκθεση της PwC εισηγείται ότι σε λίγα μόλις χρόνια, μέχρι το 2025-2030, η οικονομία της αγοράς θα είναι δυνατό να λειτουργεί ομαλά χωρίς την ύπαρξη τραπεζών με την παραδοσιακή μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.
Η έκθεση με τίτλο «The Future Shape of Banking», επισημαίνει ότι αν και τα εμπόδια για την παροχή υπηρεσιών από μη τραπεζικά ιδρύματα, (υπηρεσίες που προηγουμένως θεωρούνταν «βασικές»), συνεχίζουν να μειώνονται, τα επιχειρηματικά μοντέλα των σημερινών τραπεζών θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Ωστόσο, οι τράπεζες διατηρούν ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα για να εμποδίσουν αυτήν την εξέλιξη. Παρά το πλήγμα που έχουν δεχθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρή φήμη και όνομα. Σε αυτό συμβάλλουν η εξοικείωση, η εμπειρία και το ρυθμιστικό πλαίσιο που προσφέρουν. Η εμπιστοσύνη και το όνομα έχουν σημασία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και μέρος της αντίστασης που παρατηρείται προς τους εναλλακτικούς παροχείς τραπεζικών υπηρεσιών οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε ότι αφορά την εξασφάλιση που παρέχουν.
Ο Στέλιος Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Συνέταιρος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC Κύπρου, δήλωσε σχετικά: «Το status quo δεν είναι πια το ίδιο, ωστόσο η ανάγκη για τραπεζικές υπηρεσίες παραμένει. Πολλά παραδείγματα από τον επιχειρηματικό κόσμο προειδοποιούν για την απώλεια του πλεονεκτήματος σε περιόδους. Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πλεονεκτήματα, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί «αγκάθι» για τους εναλλακτικούς παροχείς. Για να διατηρήσουν όμως τη θέση τους και στο μέλλον, οι τράπεζες καλούνται να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις, να επαναπροσδιορίσουν και να επιβεβαιώσουν τον ουσιαστικό ρόλο τους στην κοινωνία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερή υποστήριξη των διαμορφωτών πολιτικής.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες θα ήταν η μεταφορά των συναλλαγών με τους πελάτες τους σε άλλα μέλη της αλυσίδας αξίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμων πληροφοριών για τη συμπεριφορά των πελατών, με αποτέλεσμα τη μείωση της δύναμης του ονόματός τους.
Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά που δεν προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια τεράστια αλλαγή σκηνικού. Το μόνο ερώτημα που τίθεται αφορά την έκταση της παραδοσιακής επικράτειας των τραπεζών που θα κατακτήσουν οι νεοεισερχόμενοι.»
Παρατίθενται στη συνέχεια άλλα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
• Οι τραπεζικές υπηρεσίες θα διανεμηθούν μέσα από νέα κανάλια διανομής με τη στήριξη της τεχνολογίας.
• Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πελατών μεταξύ τραπεζών και άλλων παροχέων υπηρεσιών.
• Το όνομα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αξία των τραπεζών. Εάν καταφέρουν να κτίσουν ένα όνομα που να αντιπροσωπεύει για τους πελάτες τους εμπιστοσύνη, ακεραιότητα, ασφάλεια και ποιότητα, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο «κόστος συναλλαγής» κατά την επιλογή του παροχέα τραπεζικών υπηρεσιών.
• Οι τράπεζες ενδέχεται να καταστούν οργανισμοί κοινής ωφελείας, εστιάζοντας τις εργασίες τους στη διαχείριση καταθέσεων κάτω των ασφαλισμένων ορίων, παράλληλα με την παροχή μικρού αριθμού εγχώριων πιστωτικών προϊόντων.
• Οι ρυθμιστές και το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν το σκεπτικό και την προσέγγισή τους ώστε να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο τραπεζικό σκηνικό.