Powered by

Όλο και πιο θετικά μηνύματα για την Ιρλανδία

Ο δείκτης της ανεργίας στην Ιρλανδία συνέχισε να υποχωρεί τον Ιούνιο από το peak του Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ένδειξη ότι λαμβάνει χώρα μια εν τη γενέσει της οικονομική ανάκαμψη.

Η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 11,6%, από το 11,7% του Μαΐου και το 13,3% τον Ιούνιο του 2013. Η ιρλανδική ανεργία έφθασε στην κορύφωσή της στο 15,1%, πριν από ένα χρόνο.

Η μείωση έρχεται καθώς ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία υποχώρησε κατά 4.400 τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, υπήρξαν 36.544 λιγότεροι άνθρωποι εκτός εργασίας σε όλη την χώρα τον Ιούνιο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Άλλα στοιχεία εμφανίζουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων κάτω των 25 χωρίς εργασία, υποχώρησε ξανά στο 15,4%, έναντι του 16,4% τον Ιούνιο του 2013 και του 17,5% από τον Ιούνιο του 2012. Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ιρλανδία υποδηλώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας οδηγεί σε αυξημένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.

Το ιρλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,75% στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου αύριο, και η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα εμφανίσει ρυθμό 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια βάση.

«Για την ώρα τουλάχιστον, η Ιρλανδία εμφανίζεται να στέκεται στα πόδια της μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του περασμένου έτους», αναφέρει η Capital Economics σε ανάλυσή της.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί