Powered by

Κομισιόν: Μειώθηκαν τα κρούσματα απάτης

Τα κρούσματα απάτης σε βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν το 2013, ωστόσο η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη λήψη μέτρων πρόληψης, εντοπισμού και αναφοράς της απάτης εις βάρος κονδυλίων της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, οι οποίες εντοπίστηκαν από τις εθνικές αρχές, μειώθηκαν το 2013 σε σύγκριση με το 2012.

Όσον αφορά τις δαπάνες, κονδύλια της ΕΕ ύψους 248 εκατ. ευρώ ή 0,19 % του προϋπολογισμού δαπανών, αποτέλεσαν αντικείμενο απάτης. Σε σύγκριση με τα 315 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 21% περίπου. Όσον αφορά τα έσοδα, οι εικαζόμενες ή διαπιστωμένες απάτες ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,29 % του συνόλου των παραδοσιακών ιδίων πόρων που εισπράχθηκαν το 2013. Το ποσό αυτό, σε σύγκριση με τα 77,6 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, παρουσιάζει επίσης μείωση κατά 21%.

Ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση από απάτες εις βάρος κονδυλίων της ΕΕ μειώθηκε το περασμένο έτος, ο αριθμός των υποθέσεων απάτης, οι οποίες αναφέρθηκαν και αφορούν δαπάνες της ΕΕ, αυξήθηκε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ενίσχυση των μέτρων εντοπισμού της απάτης σε προγενέστερο στάδιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι το συνολικό ποσό των κονδυλίων που θίγονται. Επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα κράτη μέλη βελτιώνουν τις διαδικασίες αναφοράς των περιπτώσεων απάτης, αναφέρει η Επιτροπή.

Η Κομισιόν συνιστά μεταξύ άλλων στα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τους ελέγχους που διενεργούν ώστε να είναι ανάλογοι με τον κίνδυνο και καλά στοχευμένοι.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων, η έκθεση σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή νέων κανόνων και πολιτικών που θα ενισχύσουν την καταπολέμηση της απάτης στο μέλλον. Επιπλέον, σε επίπεδο ΕΕ, την τελευταία 5ετία έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου πλέγματος κατά της απάτης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, όταν εφαρμοστούν πλήρως, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα της απάτης.

«Η δέσμευσή μας για την προστασία των χρημάτων των πολιτών από τους απατεώνες είναι εμφανής στους αυστηρούς και φιλόδοξους νέους κανόνες, τις πρωτοβουλίες και τις ρυθμίσεις που έχουμε προτείνει», δήλωσε ο επίτροπος  καταπολέμησης της απάτης, Άλγκιρντας Σεμετά, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η στιγμή να συμβάλουν και τα κράτη μέλη πιο αποτελεσματικά εντείνοντας τις προσπάθειές τους για την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό και τη δίωξη όσων προσπαθούν να κάνουν απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Εκτός από τα στοιχεία για τις απάτες και παρατυπίες, η έκθεση συνήθως επικεντρώνεται σε έναν τομέα κάθε χρόνο για διεξοδική ανάλυση. Φέτος, παρέχει στοιχεία για την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά τη σύσταση της δικής τους εθνικής υπηρεσίας συντονισμού καταπολέμησης της απάτης (AFCOS), όπως ορίζει ο νέος κανονισμός για την OLAF. Στόχος κάθε AFCOS είναι να συνεργάζεται στενά και να ανταλλάσσει πληροφορίες με την OLAF, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την κοινή δράση κατά της απάτης. Η έκθεση σημειώνει ότι οκτώ κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος έχουν ήδη συστήσει μια AFCOS.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο