Αγκάθι η νομοθεσία των εκποιήσεων
13:02 - 17 Ιουλίου 2014
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγουν Νομική Υπηρεσία και Τρόικα προκειμένου να καταλήξουν στη χρυσή τομή επί του νομοσχεδίου που αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Το κρίσιμο νομοσχέδιο συζητήθηκε σε συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη νωρίτερα το πρωί και, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κληρίδης, θα γίνει νέα συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ Τρόικας και Νομικής Υπηρεσίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κληρίδης, γνώμονας της Νομικής Υπηρεσίας είναι μεν να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία των εκποιήσεων, αλλά από την άλλη να υπάρχει κάποια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων του πιστωτή και του οφειλέτη. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι επικεφαλής της Τρόικα ήθελαν να συζητήσουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των κυπριακών Αρχών και των δανειστών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.Όπως είπε, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι με τις νέες τροποποιήσεις, οι οποίες προτείνονται στη νομοθεσία σκοπείται η συντόμευση και η πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων.
«Εμάς η δική μας προσπάθεια ως Νομική Υπηρεσία είναι πρώτον όλα να γίνουν νόμιμα και συνταγματικά και δεύτερον να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες μεταξύ των δικαιωμάτων και των δύο μερών, δηλαδή και των δικαιωμάτων και του πιστωτή και του οφειλέτη», τόνισε.
Ο κ. Κληρίδης αναγνώρισε ότι οι σημερινές πρόνοιες της νομοθεσίας και οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι προβληματικές και ατέρμονες, αφού δεν παρέχουν μια ευχερή και σύντομη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «από την άλλη με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν είναι ούτε ορθό, ούτε λογικό, ούτε όμως και συνταγματικά επιτρεπτό να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή χάριν της συντόμευσης των διαδικασιών και για να καταστούν πιο αποτελεσματικές, να μην κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες και να υποχωρήσουν κάποια δικαιώματα τα οποία έχουν κυρίως οι οφειλέτες».
Σε ερώτηση πού εστιάζονται οι διαφορετικές απόψεις με την Τρόικα, ο κ. Κληρίδης περιορίστηκε να αναφέρει πως έχουν «κάποιες απαιτήσεις τις οποίες έχουμε συζητήσει και έχουμε και εμείς προβάλει τις δικές μας παραστάσεις και η προσπάθεια είναι όπως βρεθούν συναινετικές λύσεις».«Σε κάποια σημεία μπορεί η μια πλευρά να υποχωρήσει, σε κάποια σημεία η άλλη, έτσι ώστε να βρεθούν οι αναγκαίες ισορροπίες και συναινετικές λύσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως τα χρονοδιαγράμματα είναι όπως η νομοθεσία σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το συντομότερο, με το νέο χρονοδιάγραμμα να διαλαμβάνει όπως το νομοσχέδιο εγκριθεί μέχρι τέλος Ιουλίου.«Τώρα όπως αντιλαμβάνομαι, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συμφωνηθούν οι πρόνοιες έτσι ώστε, εάν είναι εφικτό, το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση την ερχόμενη Τετάρτη», συνέχισε.
Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να συμφωνηθεί και ακολούθως να περάσει από την απαιτούμενη νομοτεχνική επεξεργασία πριν κατατεθεί στο Υπουργικό.«Χωρίς να έχουμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο το οποίο θα είναι αμοιβαία αποδεκτό, δεν μπορούμε να προβούμε στο νομοτεχνικό του έλεγχο. Το στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου θα γίνει αμέσως μετά που όλες οι πρόνοιες θα είναι έτοιμες και συμπεφωνημένες», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως ο ρόλος της Νομικής υπηρεσίας περιορίζεται σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνταγματικά δικαιώματα και δεν εκτείνεται σε οικονομικά θέματα και θέματα πολιτικής.«Κάποιες από τις προτεινόμενες πρόνοιες είναι η δική μας προσπάθεια όπως μη αφίστανται από πρόνοιες του συντάγματος», κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νομική Υπηρεσία εισηγείται όπως στην όλη διαδικασία ο δανειολήπτης να μπορεί να διορίζει δικό του εκτιμητή για καθορισμό της αξίας εκποίησης του ακινήτου και να μην υπάρχει μόνο η εκτίμηση της τράπεζας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ