ΠΑΣΥΞΕ-ΣΤΕΚ: Καθυστερούν οι τράπεζες για τα ΜΕΔ
07:50 - 16 Ιουλίου 2014
Το κλιμάκιο της Τρόικας που συναντήθηκε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγράψει τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και Ουκρανία, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης και η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη Κενεβέζου.
Κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των δύο συνδέσμων, συζητήθηκαν εκτενώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, τα δανειστικά επιτόκια, το ενεργειακό κόστος και η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων. Ο κ. Λοϊζίδης, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δανειστές μας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας, είπε πως κατά τη συνάντηση έγινε λεπτομερής συζήτηση επί τριών – τεσσάρων θεμάτων που απασχολούν περισσότερο τη βιομηχανία σήμερα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι μεταξύ των καίριων θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία - όπως ανέφερε - υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν εκτάκτως πέρσι και για μόνο ένα χρόνο, αλλά φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται και για το 2014, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κάποιος μέχρι πότε θα επαναλαμβάνεται. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας αύξησε κατά πέντε φόρες τις φορολογίες στα ξενοδοχεία και πρόσθεσε ότι και οι Τροϊκανοί πίστευαν ότι η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας θα άλλαζε.
Ο κ. Λοϊζίδης είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι δυσκολίες χρηματοδότησης από τις κυπριακές τράπεζες καθώς και θέματα τρεχούσης φύσεως που αφορούν πληρότητες, εισοδήματα από τον τουρισμό και άλλα.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εξηγήθηκε πως τα δάνεια μπορούν να τεθούν κάτω από σοβαρή μελέτη και να αναδιαρθρωθούν. Δυστυχώς, είπε, παρατηρείται μια έλλειψη βούλησης να ληφθούν αποφάσεις από τις τράπεζες με την αβεβαιότητα να παρατείνεται, διευκρινίζοντας ότι τα πλείστα των μελών του ΠΑΣΥΞΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους είναι διατεθειμένα να συζητήσουν τρόπους για να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους και να ξεφύγουν από τη λίστα των μη εξυπηρετούμενων. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς των τραπεζών με αποτέλεσμα να παραμένουν τα δάνεια στην κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων, σημείωσε.
Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ότι τα δάνεια πρέπει να αναδιαρθρωθούν άμεσα, με χαμηλότερα επιτόκια, προσθέτοντας ότι ενώ τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν, με την ίδια λογική έπρεπε να προσφερθούν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. “Δυστυχώς επιμένουν στο 7,5% και 8%”, συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής, και διαβεβαιώνοντας ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα ανταποκριθεί και θα αρχίσει να αποπληρώνει κανονικά τα δάνεια της.
Ερωτηθείς εάν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ευρύ μεταξύ των ξενοδόχων, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως φαίνεται αρκετά μεγάλο, παρόλο που η Τρόικα κατέγραψε μια βελτίωση στα δάνεια των ξενοδόχων. Διευκρινίζοντας ότι ο ΠΑΣΥΞΕ δεν γνωρίζει ποια από τα μέλη του δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ανέφερε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου μπορούμε παρεμβαίνουμε σε συλλογικό επίπεδο, αλλά ο κάθε ξενοδόχος θα κάνει τις δικές του διευθετήσεις με τους πιστωτές του.
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Τροϊκανοί ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν τις επιπτώσεις που είχε στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία η κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας και ανέφερε ότι “εξηγήσαμε πως υπήρξε ένα παροδικό μούδιασμα, αλλά τώρα τα δεδομένα είναι κάπως καλύτερα”.
Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη Κενεβέζου ανέφερε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τρόικα αντηλλάγησαν θέσεις και απόψεις για την τουριστική βιομηχανία με επίκεντρο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι ο τουρισμός μπορεί να προωθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η κ. Κενεβέζου είπε ότι οι Τροϊκανοί ενημερώθηκαν για τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων μηνών, για τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό και μετά από επισταμένες δικές τους ερωτήσεις τους ενημερώσαμε ότι δεν είχαμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία καθώς αυτές περιορίστηκαν στο 10% με 12%.
Πρόσθεσε πως από την Ουκρανία υπήρξε μια ποσοστιαία αύξηση, η οποία δεν είναι μεγάλη σε πραγματικούς αριθμούς και ότι προβληματιζόμαστε για το γεγονός ότι οι παραδοσιακές αγορές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή παρουσιάζουν μικρή μείωση και διευκρίνισε ότι αναφέρθηκε στις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών.Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο ξενοδοχειακός τομέας χρειάζεται αναβάθμιση, οι ξενοδόχοι επιθυμούμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και του προϊόντος μας, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα για νέα δάνεια ή παράταση των υφισταμένων δανείων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, είπε πως έχει επισημανθεί στην Τρόικα ότι οι ξενοδόχοι της Κύπρου σε σύγκριση με τους ξενοδόχους σε άλλες χώρες και ειδικά με την Ελλάδα πληρώνουν πολύ ψηλό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Πρόσθεσε ότι η ψηλή φορολογία παρεμποδίζει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα από την πρόσληψη προσωπικού και ανέφερε ότι ηγέρθη το θέμα για το ψηλό κόστος ενέργειας που καλούνται να καταβάλλουν οι ξενοδόχοι.Πρόσθεσε πως το θέμα του ψηλού κόστους ενέργειας συζητείται χρόνια και ανέφερε ότι θέλουμε να βρεθεί μια λύση ώστε η ξενοδοχειακή βιομηχανία να πληρώνει το κόστος που της αναλογεί και όχι ψηλότερο από ότι γενικά επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.Καταλήγοντας ανέφερε ότι οι δανειστές μας ενημερώθηκαν ότι η τουριστική βιομηχανία στοχεύει να γίνει πιο ανταγωνιστική, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα και μειώνοντας τις τιμές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ