Powered by

Espirito Santo: Αίτημα προστασίας από τους πιστωτές

Αίτημα προστασίας από τους πιστωτές αναμένεται να καταθέσει στις δικαστικές αρχές του Λουξεμβούργου η Rioforte, βασική μονάδα της Espirto Santo International και μητρική της Espirito Santo Financial Group, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Rioforte θα παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης στις αρμόδιες αρχές του Μεγάλου Δουκάτου, το οποίο αν εγκριθεί θα επιτρέψει στην εταιρεία να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού και να κάνει κινήσεις για την άντληση πόρων χωρίς παρεμβάσεις από πιστωτές, σημείωσε η πηγή της WSJ.

Η Rioforte κατέχει το 49% της Espirito Santo Financial Group, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo.

Προ ημερών, η ανακοίνωση του πορτογαλικού ομίλου Espirito Santo Financial Group ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που εκδόθηκαν από τη μητρική Espirito Santo International, αναζωπύρωσε τους φόβους για το εύθραυστο της ανάκαμψης στην ευρωπεριφέρεια. 

 Μολονότι η εξέλιξη επηρεάζει μόνο μια μικρή μερίδα πελατών, το γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές κλήθηκαν να ανταλλάξουν τα χρεόγραφά τους με μετοχές και νέους μακροπρόθεσμους τίτλους ήταν αρκετό για να αναζωπυρώσει το κλίμα αναταράξεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε φόβους για «κούρεμα» των υποχρεώσεων του ευρύτερου ομίλου της Espirito Santo Financial Group, προκαλώντας κύματα ανησυχίας όχι μόνο στην Πορτογαλία αλλά και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η περίπτωση της Espirito Santo αναζωπύρωσε τους φόβους για το εύθραυστο της ανάκαμψης στην ευρωπεριφέρεια, κάνοντας τους επενδυτές να αναρωτηθούν αν ήταν πρώιμη η έξοδος της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο. Μάλιστα, ήταν το πρώτο επεισόδιο μετάδοσης της κρίσης στην ευρωπεριφέρεια για το 2014, αντιστρέφοντας το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά των ομολόγων.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί