ΣΕΛΚ: Ικανοποιημένη η τρόικα από την καταπολέμηση μαύρου χρήματος

Ικανοποίηση εξέφρασε η τρόικα σε σχέση με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Κυριάκο Ιορδάνου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιορδάνου, ο οποίος μιλούσε, ύστερα από δίωρη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Ιουλίου, με κλιμάκιο της τρόικας, στα κτίρια του ΣΕΛΚ, για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος, είπε ότι η αναθεώρηση πριν λίγες ημέρες της νομοθεσίας που αφορά τους παροχείς διοικητικών υπηρεσιών ενισχύει περισσότερο τη διαδικασία για καταπολέμηση και παρεμπόδιση του φαινομένου.

“Τα αποτελέσματα μας εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ καλά” και “φαίνεται ότι το κλιμάκιο της τρόικας είναι ικανοποιημένο από την τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου δράσης το οποίο μας έχει δοθεί και εμπίπτει στο πλαίσιο του μνημονίου”, σημείωσε.

 

Ο κ. Ιορδάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι “με την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης το επόμενο τρίμηνο θα είμαστε όλες οι εποπτικές αρχές (ΣΕΛΚ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Δικηγορικός Σύλλογος) σε ένα καλό επίπεδο παρακολούθησης των μελών μας και συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας”.

Σε σχέση με τη νομοθεσία, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε ότι η νομοθεσία δεν αλλάζει, αλλά “ενισχύονται εσωτερικές διαδικασίες και πρακτικές που ακολουθούν οι εποπτικές αρχές”.

Ανέφερε ότι “πριν από λίγες ημέρες υπήρξε μια πρόσθετη αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά τους παροχείς διοικητικών υπηρεσιών και εμπίπτει μέσα στο πλαίσιο του ξεπλύματος παράνομου χρήματος που ενισχύει περισσότερο τη διαδικασία για καταπολέμηση και παρεμπόδιση του φαινομένου”.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ενισχυθεί η θέση της Κύπρου, διεθνώς, για θέματα ξεπλύματος χρήματος, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι δεν έχει γίνει πρόσθετη αξιολόγηση από τον περασμένο Μάιο, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι “σε αρκετά καλύτερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Ανέφερε ότι “αυτό που γίνεται στην Κύπρο δεν είναι διαφορετικό από αυτό που γίνεται αλλού”, προσθέτοντας ότι “έχει γίνει με υπερβολικό τρόπο μια προβολή εναντίον της Κύπρου, η οποία συνεχώς διαλύεται”.

Γι` αυτό το λόγο είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από τις επαφές με την τρόικα, σημείωσε.

Σε σχέση με το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι δεν υπάρχει φυγή ξένων επενδυτών από την Κύπρο, “τουναντίον παρατηρείται μια επαναστροφή επενδυτών και αυτό φαίνεται και από τις εγγραφές στον Έφορο Εταιρειών ότι άρχισε πλέον σιγά – σιγά και επανέρχεται η εμπιστοσύνη”.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)