BES: Θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου;
18:50 - 15 Ιουλίου 2014
Τα προβλήματα της Banco Espirito Santo μπορεί να μην αναθερμάνουν την κρίση στο ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με ποιος θα πληρώσει το… «λογαριασμό» στο τέλος.
Σύμφωνα με το Reuters, υπό αυτή την πίεση και μετά τις αποκαλύψεις οικονομικών παρατυπιών στην μητρική της, η Banco Espirito Santo (BES) καλείται να δοκιμάσει τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης για επιβράβευση των καλών αποφάσεων και τιμωρία των κακών. Το επίμαχο θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό και αν οι απώλειες αυτές συνυπολογιστούν στα κεφάλαια της τράπεζας.
Αν και η BES, η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Πορτογαλίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαθέτει 2,1 δισ. ευρώ περισσότερα από το ελάχιστο ποσό που προβλέπουν οι ρυθμιστικές αρχές, έναντι μόλις 1,15 δισ. ευρώ έκθεσης στην μητρική Espirito Santo, η Moody’s και η Standard & Poor’s προέβησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτική της ικανότητα, κοντά στην περιοχή του junk.
Κοινό σημείο στη λογική και των δύο οίκων, ήταν ότι και οι δύο είχαν καλύτερη βαθμολογία για το χρέος της τράπεζας (BES) από ό,τι είχαν στη μητρική, κάτι που δεν αποτελεί κανόνα, το αντίθετο μάλιστα. Και οι δύο οίκοι αναφέρονται ρητά στην πιθανότητα ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να στηρίξει την τράπεζα, διασώζοντας τόσο την ίδια όσο και τους πιστωτές αυτής.
Ευτυχώς ο Pedro Passos Coelho, ο πρωθυπουργός της χώρας, εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο να αποκλείει μια διάσωση που θα έχει ηθικό κίνδυνο (moral hazard). «Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των κακών αποφάσεων που παίρνουν. Οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να αναλάβουν τις ζημίες αυτών των αποφάσεων», δήλωσε ο Passos Coelho.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων να αυξηθούν ενώ οι αποδόσεις στα ομόλογα της BES αυξήθηκαν άνω του 10%.Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το αν και σε ποιο βαθμό η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί στήριξη, οι κινήσεις των τιμών αντανακλούν την πεποίθηση ότι οι πιστωτές της τράπεζας θα διασωθούν αν φτάσουν στα όρια.
Στο παρελθόν το bail-in για την εξυγίανση των τραπεζών, που επρόκειτο να κατοχυρωθεί με οδηγία από την ΕΕ η οποί θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του επόμενου έτους, αποφεύγονταν οι συζητήσεις είτε για πολιτικές είτε για επιχειρησιακές σκοπιμότητες.
Η λύση που προτάθηκε το 2013 στην τραπεζική περίπτωση της Κύπρου, ήταν μια εξαίρεση καθώς οι πιστωτές της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των καταθετών μοιράστηκαν τον ίδιο «πόνο», όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας (Τράπεζα Κύπρου) αναδιαρθρώθηκε ενώ η δεύτερη (Λαϊκή Τράπεζα) έκλεισε. Η Κύπρος αναγκάστηκε να θέσει σε έλεγχο τις κινήσεις κεφαλαίων, βάζοντας φρένο στην φυγή/ εκροή καταθέσεων.
Όλο αυτό προκάλεσε αφόρητη δυσφορία από όσους επηρεάστηκαν αλλά αγνοήθηκε από αυτούς που δεν ζημιώθηκαν. Αυτό μπορεί να ισχύει καθώς η Κύπρος ήταν ένα μικρό και απόλυτο χάος που επέτρεπε στους επενδυτές να λένε στους εαυτούς τους ότι οι επενδύσεις τους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη δεν θα αντιμετώπιζαν παρόμοια κατάσταση – πρόβλημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων να αυξηθούν, με τις αποδόσεις των ομολόγων της BES να σημειώνουν άνοδο σε άνω του 10%.
Πηγή:www.capital.gr