Κλειδί η ισορροπία για προστασία κύριας κατοικίας

Τη σωστή ισορροπία για προστασία της κύριας κατοικίας από τη μια και για συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την άλλη αναζητά η Τρόικα, η οποία επιδιώκει να βρει λύση μέσα από συζητήσεις με την Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις συντεχνιακών που είχαν την Τρίτη το απόγευμα συνάντηση με εκπροσώπους της Τρόικας. 

Οι Τροϊκανοί συνεργάζονται με την Κυβέρνηση για την εφαρμογή του ΕΕΕ, ενώ έκαναν λόγο και για «αμαρτίες» του Συνεργατισμού, όπως πρόσθεσαν εκπρόσωποι των συντεχνιών.Το απόγευμα οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΔΕΟΚ είχαν συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας, στη Λευκωσία, όπου συζήτησαν θέματα απασχόλησης, την παροχή δανείων από το Συνεργατισμό, το ΕΕΕ, καθώς και θέματα σχετικά με την κύρια κατοικία και τα Ταμεία Προνοίας.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως μετά το πέρας της συνάντησης, οι επαφές με την Τρόικα δημιουργούν μια καλή ευκαιρία για να ακούγεται η πλευρά των εργαζόμενων, ενώ βοηθούν στο να δημιουργείται η σωστή εικόνα για λύση των διαφόρων προβλημάτων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους αναφέρθηκε στο θέμα της κύριας κατοικίας, λέγοντας πως το κλιμάκιο της Τρόικας έχει δεσμευτεί να βρεθεί η σωστή ισορροπία μέσα από συζητήσεις με την Κυβέρνηση. Κατανοούν την αγωνία και το αίτημα για προστασία της κύριας κατοικίας, έχουν όμως έγνοια να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, ανέφερε ο κ. Διομήδους.Είπε ότι αποτελεί μεν υποχρέωση ενός εκάστου να πληρώσει το δάνειο του, όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατευτούν οι οικογένειες χωρίς εισόδημα και με ανέργους, οι οποίες διαθέτουν ένα κανονικό σπίτι, χωρίς πολυτελή στοιχεία.Σκοπός είναι, όταν μπορέσουν, να αρχίσουν και πάλι να αποπληρώνουν τις δόσεις τους, χωρίς να έχουν βρεθεί στο μεσοδιάστημα στο δρόμο, είπε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ.

Ο κ. Διομήδους είπε ακόμη ότι πρώτιστο θέμα αποτελεί η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επιτρέψουν τροποποιήσεις στο μνημόνιο, ώστε μέσα από ιδιωτικές ή δημόσιες επενδύσεις να εργοδοτηθεί κόσμος.Για το ΕΕΕ, είπε ότι ζητήθηκε από τους διεθνείς δανειστές να επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να εξασφαλίσει με ευελιξία τους απαραίτητους πόρους από τον προϋπολογισμό για την εφαρμογή του.Οι Τροϊκανοί είπαν ότι συνεργάζονται και έχουν συμφωνήσει με την Κυβέρνηση για την εφαρμογή του ΕΕΕ, πρόσθεσε.Ανέφερε επίσης ότι στην αγωνία της Τρόικας να μην αυξηθούν οι δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής, οι συντεχνίες αντιπαρέβαλλαν την αναγκαιότητα της κοινωνικής πολιτικής σε συνθήκες κρίσης.

Δεν ξεκαθάρισε το θέμα των Ταμείων Προνοίας

Ο Νίκος Μωυσέως αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κυβέρνησης για τις καταθέσεις των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, το οποίο δεν προχωρούσε, με την Κυβέρνηση να επικαλείται άρνηση της Τρόικας.Ο κ. Μωυσέως είπε ότι το θέμα τέθηκε ενώπιον της Τρόικας, η οποία ανέφερε στις συντεχνίες ότι δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο και ότι θα συνεννοηθεί με την Κυβέρνηση για να δώσει την τελική της θέση, πιθανόν στην επόμενη συνάντηση.Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ, το θέμα αφορά καταθέσεις ύψους 30 εκ. ευρώ σε ένα βάθος χρόνου 20-30 ετών. Πρόκειται για καταθέσεις Ταμείων Προνοίας σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, οι οποίες έχουν κουρευτεί, με αποτέλεσμα πολλά μικρά Ταμεία να κινδυνεύουν σήμερα να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Μετά το κούρεμα το Υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλε ένα σχέδιο, βάσει του οποίου το 75% της απώλειας θα το αναλάμβανε η Κυβέρνηση, ενώ το 25% θα χανόταν. Προβλεπόταν επίσης η δημιουργία μητρώου των μελών των Ταμείων στο ΤΚΑ, ώστε να καλύψει η Κυβέρνηση μέρος της ζημιάς όταν θα αφυπηρετήσουν.Σύμφωνα με τον κ. Μωυσέως, στην πίεση των συντεχνιών να εφαρμοστεί το σχέδιο, η Κυβέρνηση ανέφερε ότι διαφωνεί η Τρόικα. Πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες ζητούν εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών.

Τέλος ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα της παροχής δανείων από το Συνεργατισμό στους εργαζόμενους, με τις συντεχνίες να ζητούν να επανεξεταστούν οι κανονισμοί. «Οι σημερινοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν στα Ταμιευτήρια να παρέχουν δάνεια» είπε ο κ. Μωυσέως, προσθέτοντας ότι «ένας εργαζόμενος που θέλει δάνειο, θα πρέπει να πάει στο Κτηματολόγιο για να βρει τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε εγγυητή του» και να πληρώσει 70 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Ανέφερε τέλος ότι η απάντηση της Τρόικας είναι ότι οι Συνεργατικές Τράπεζες τίθενται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ότι «οι αμαρτίες του Συνεργατικού Κινήματος είναι πολύ μεγάλες στην Κύπρο» και ότι χρειάζεται η εφαρμογή κανονισμών που θα θέσουν σε τροχιά βιωσιμότητας το Συνεργατισμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με οριακά κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Ανεβασμένες οι εγγραφές των σαλούν αυτοκινήτων-Ανοδικά κινήθηκαν ηλεκτρικά και υβριδικά
Αυτοψία Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής στο τερματικό-«Ένα έργο που έχει τις δικές του περιπέτειες...»
Βλέπει ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας για eWallet η Ελεγκτική Υπηρεσία-Τα ευρήματά της στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς
Θ. Σκυλακάκης: Η οικονομική βιωσιμότητα από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου το πρόβλημα για GSI
Paddy Jansen: Σημαντικό ορόσημο για την Globeducate η εξαγορά του Ολύμπιον-Η δέσμευση του ομίλου
Ηλεκτρική διασύνδεση: Η βασική στόχευση και πώς είδε τις τοποθετήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη η Λευκωσία
Επιβραβεύει ξανά τους συνεπείς δανειολήπτες η Τράπεζα Κύπρου
Ο Μάριος Κληρίδης νέο μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου-Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών
Πλώρη για το Χρηματιστήριο Αθηνών με την μετοχή της στα...ύψη η Τράπεζα Κύπρου