Διμερής Συνεργασία σε θέματα ενέργειας και εμπορίου

Η ανανεωμένη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνεται σε τομείς που βρίσκονται ψηλά στα ενδιαφέροντα των δύο χωρών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι αυτό και καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική η υπουργική επίσκεψη που οργανώνουμε από κοινού και ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο, κατά την οποία η κυπριακή πλευρά [ο κ. Λακκοτρύπης αρχίζει σήμερα επίσκεψη στο ΗΒ] θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου, διαχείρισης των πόρων, εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και τρόπους στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την «ψηφιακή ατζέντα» και την προσέλκυση των επενδύσεων. Όλα αυτά θα είναι επίσης στο επίκεντρο  της  συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Αμφότερες οι πλευρές κατανοούν απόλυτα πως οι εξελίξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι μεγάλες.  Ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές πιστεύουν στη σωστή διαχείριση των υδρογονανθράκων με την αειφόρο ανάπτυξη για το καλό των επόμενων γενεών. Ήδη υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, αξιωματούχων καθώς και ακαδημαϊκών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την ενέργεια. Γι αυτό και στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Σίμοντς θα δοθεί έμφαση στην ασφάλεια και προστασία των φυσικών πόρων,  την επιχειρηματικότητα και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Η στήριξη και ενθάρρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) βρίσκεται επίσης ψηλά στα ενδιαφέροντα των δύο χωρών και στις μεταξύ τους συζητήσεις. Τόσο η Βρετανία όσο και οι Κύπρος καταβάλλουν στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων πολλές προσπάθειες για διευκόλυνση της χρηματοδότησης, απλοποίηση και ενοποίηση Κανονισμών και των Κανόνων της Αγοράς καθώς και προώθηση της Καινοτομίας ώστε να ενθαρρύνουν το εμπόριο και να βοηθήσουν τις ΜμΕ όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν.

Οι χώρες μας συμμερίζονται τη σημασία που αποκτά στη σύγχρονη οικονομία η «ψηφιακή ατζέντα», όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government), το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce)  και η μεταρρύθμιση που αφορά στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, τομέας στον οποίο οι δύο Κυβερνήσεις ήδη συνεργάζονται.
Όσον αφορά στην προώθηση της συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος των δύο εταίρων είναι ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και του νομικού πλαισίου της ενιαίας αγοράς έτσι ώστε η Ένωση να καταστεί έτοιμη να συμβαδίσει με τους ρυθμούς της ψηφιακής οικονομίας.

Οι Κυβερνήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώνουν για άλλη μια φορά πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος. Με αποφασιστικότητα, με ανοιχτό πνεύμα και θετική διάθεση θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάκαμψη της οικονομίας  και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Αυτές είναι ίσως οι πιο σημαντικές προκλήσεις που καλούνται οι περισσότερες ανεπτυγμένες  χώρες να διαχειριστούν αυτή την δεκαετία.  Αντιλαμβανόμαστε ότι οι χώρες μας μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα  μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, γι’ αυτό και προσδοκούμε στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας.  

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες