Powered by

Ελεύθερο ωράριο με αντιδράσεις στην Ελλάδα

Με αντιδράσεις ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Εμποροϋπάλληλοι, συμμετέχοντας σε απεργία που κήρυξε η τοπική τους Ένωση, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης, περιοχή όπου εφαρμόστηκε στη συμπρωτεύουσα το συγκεκριμένο μέτρο.

Η πορεία σταματούσε μπροστά από ανοιχτά καταστήματα, από τους υπεύθυνους των οποίων οι εμποροϋπάλληλοι ζητούσαν να κατεβάσουν τα "στόρια", καλώντας παράλληλα τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία.  Οι απεργοί αποδοκίμαζαν τους πελάτες, που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα στα καταστήματα και πραγματοποιούσαν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η ανταπόκριση στο μέτρο υπήρξε ισχνή, καθώς εννέα στα δέκα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Όσα άνοιξαν ήταν κυρίως καταστήματα μεγάλων αλυσίδων με είδη ένδυσης.

Στο μεταξύ στην Αθήνα, από το μεσημέρι και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους για να λειτουργήσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες.

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το θέμα, δηλώνει ότι "Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα