Powered by

ΔΝΤ: Μπράβο στην Ισπανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επαίνεσε εκ νέου την Ισπανία διότι προώθησε δημοσιονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ότι φρόντισε αυτές να συμβάλουν στην απασχόληση και τη μείωση των μισθών, καθώς η χώρα πασχίζει με κόπο να βγει από την ύφεση που πλήττει την οικονομία της.

Σε μια ετήσια αξιολόγησή του για την πορεία της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι η Ισπανία έχει "κάνει μια στροφή" και ότι έχει βγει από την οικονομική κρίση την οποία είχε προκαλέσει το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη με ρυθμό 1,2% το 2014 και 1,6% το 2015, δηλαδή πολύ χαμηλή, κατά τους ειδικούς, για να μειωθεί γρήγορα η ανεργία που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πλήττει πάνω από έναν εργαζόμενο στους τέσσερις.

Αφού επέβαλε μια πολιτική λιτότητας, η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον Ιούνιο τη μείωση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 2015. Αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο πακέτο μέτρων που προωθεί μια αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), παρά τις συστάσεις του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση συνεπάγονται μια "μείωση των (φορολογικών) εσόδων της χώρας", επισήμανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισπανία σε μια τηλεφωνική διάσκεψη στην οποία παρουσίασε την έκθεση.

"Αυτό θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από νέα (σ.σ. φορολογικά) μέτρα στο μέλλον", επέμεινε.

"Κατά δεύτερο λόγο, μας φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία για την απασχόληση, αλλά ότι αυτή (σ.σ. η μεταρρύθμιση) θα μπορούσε να στοχοθετήσει με πιο άμεσο στόχο χαμηλούς μισθούς, μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη το Ταμείο κάλεσε την κυβέρνηση στη Μαδρίτη να επιδιώξει μια αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, για παράδειγμα αυξάνοντας τους δασμούς και καταργώντας τον μειωμένο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά