Πλοιοδιαχείριση: Στο 5.1% του ΑΕΠ τα έσοδα

Στα €417 εκατομμύρια ανήλθαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με €402 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συνεισφορά της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο κυπριακό ΑΕΠ ανήλθε στο 5,1%.

Για μια ακόμη φορά, η Γερμανία αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος εταίρος της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας,  παρά τη μείωση της συνεισφοράς της. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κλάδου προήλθε από τη διαχείριση πληρωμάτων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών. Η πλήρης πλοιοδιαχείριση παρέμεινε το πιο σημαντικό τμήμα της αγοράς με σημαντική συνεισφορά από τη Ρωσία και τη Μάλτα. Στην περίπτωση των υπηρεσιών διαχείρισης πληρώματος, σχεδόν το ήμισυ των εσόδων που προέρχονταν από τη Γερμανία. 

Το 10% των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων αντιπροσωπεύουν το 43% των εσόδων του κλάδου της ναυτιλίας. Οι εταιρείες αυτές συνήθως διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια που αποτελούνται από περισσότερες από 40 πλοιοκτήτριες εταιρείες. Σε ορισμένες σημαντικές αγορές όπως τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Ιαπωνία, υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου των υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων.

O πίνακας παρουσιάζει τα έσοδα κατά χώρα καταγωγής του πλοιοκτήτη

Η Γερμανία αποτελεί το μεγαλύτερο εταίρο της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς το 53% των πληρωμών προήλθε από Γερμανούς πλοιοκτήτες, παρά τη μείωσή του από το 66% το `α εξάμηνο του 2013. Ακολουθεί το Βιετνάμ με 6%, η Ρωσία με 5% και η Σιγκαπούρη με 4%. Από 2% κατέχουν Ελλάδα, Λιβερία, Ολλανδία και Ιταλία, ενώ ποσοστό 25% κατανέμεται σε άλλες χώρες.

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)