Powered by

Πώς θα σώζονται οι επιχειρήσεις…

Την τροποποίηση, από την 1η Αυγούστου 2014, των υφιστάμενων κοινοτικών κατευθυντηρίων γραμμών, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισήμανε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, οι νέοι κανόνες για τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα δίνονται μόνο εφόσον επιτρέπουν τη διάσωση των θέσεων απασχόλησης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αφού προηγουμένως οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης συνεισφέρουν με το μερίδιο που τους αναλογεί (στη διάσωση).

Σύμφωνα με τους νέους τροποποιημένους κανόνες, η διάσωση ή αναδιάρθρωση επιχειρήσεων μέσω κρατικών ενισχύσεων, πρέπει να διασφαλίζει τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να προχωρούν και σε διασώσεις ή αναδιαρθρώσεις ΜΜΕ, μέσω σημαντικών διευκολύνσεων όπως χορήγηση δανείων και εγγυήσεων με στόχο να αντιμετωπίσουν τα σημερινά μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, που οφείλονται στην κρίση.

Οι κυριότερες αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

-Εισάγονται νέοι κανόνες που επιτρέπουν πλέον μια προσωρινή στήριξη για την αναδιάρθρωση και ΜΜΕ, όπου θα μπορεί να δίνεται κρατική ενίσχυση αναδιάρθρωσης μέσω δανείων και παροχής εγγυήσεων, αντί για άμεσες επιχορηγήσεις και ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Αυτού του τύπου η στήριξη θα μπορεί να δίνεται για ένα ανώτατο διάστημα 18 μηνών. Όπως τονίζει η Κομισιόν το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να βοηθήσουν καλύτερα τις ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας αυτή την περίοδο στην ΕΕ.

-Προβλέπονται αυστηρότερες διαδικασίες, που θα διασφαλίζουν ότι οι κρατικές ενισχύσεις δίνονται σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, ώστε να μην σπαταλώνται τα χρήματα των φορολογούμενων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία για την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης, θα λαμβάνεται υπόψη η ανεργία στην περιοχή που βρίσκεται η επιχείρηση, ενώ η ενίσχυση θα πρέπει να αποσκοπεί στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

- Εισάγονται νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν την κάλυψη του δικού τους μεριδίου του κόστους αναδιάρθρωσης. Οι μέτοχοι της επιχείρησης θα αναλαμβάνουν πρώτοι την κάλυψη του κόστους και στη συνέχεια θα ακολουθεί η κρατική ενίσχυση, ενώ το κράτος θα παίρνει και ένα μερίδιο από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει σε περίπτωση επιτυχίας της αναδιάρθρωσης. Πρόκειται για το σχέδιο που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της κρίσης για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των φορολογούμενων και των καταναλωτών, το οποίο επεκτείνεται τώρα και στις άλλες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»