Powered by

Ναι στο bail-in από τη Γερμανία

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη πακέτο νομοσχεδίων, τα οποία δίνουν ουσιαστικά το πράσινο φως στα σχέδια της Ευρώπης για δημιουργία τραπεζικής ένωσης, που στόχο έχει να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης για αντιμετώπιση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, δήλωσε την Τετάρτη γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με το γερμανικό νομοσχέδιο, οι πιστωτές και οι ιδιοκτήτες των γερμανικών τραπεζών θα αντιμετωπίσουν απώλειες (bail in) από το 2015, σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, από το χρόνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Με βάση τα ευρωπαϊκά σχέδια για την τραπεζική ένωση, θα υπάρχει μια εποπτική Αρχή για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ένα σύνολο κανόνων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών και ένα κοινό ταμείο. Για την ελαχιστοποίηση του βάρους που θα αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης, η ΕΕ έχει καταρτίσει νόμο, βάσει του οποίου οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι πολύ μεγάλοι καταθέτες θα υποστούν ζημιά σε περίπτωση που μια τράπεζα πτωχεύσει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών στις 18 χώρες που αποτελούν την Ευρωζώνη εντός του τρέχοντος έτους, σε ένα πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση. Άλλος νόμος που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα βρίσκεται στη γραμμή των κανόνων της ΕΕ που επιτρέπουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ - ESM) να προχωρήσει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να εγκρίνει τους νόμους για να μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδια για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί