powered by

Ρωσία: Σύγκρουση δύο υπουργείων για de-offshorisation

Σε συζήτηση μεταξύ δύο υπουργείων εξελίσσεται το πολυαναμενόμενο θέμα του de-offshorisation της ρωσικής οικονομίας. Υπουργείο Οικονομικών και  υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης διαφωνούν για συγκεκριμένους όρους του νομοσχεδίου με την κατάληξη του να επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Το τελευταίο προσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που στοχεύει στα αδιανέμητα κέρδη ξένων εταιρειών που ελέγχονται από Ρώσους αφορά όσους ελέγχουν ποσοστό πάνω από 10% σε μία εταιρεία.

Το προσχέδιο δέχθηκε δριμεία κριτική από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας αλλά και από την επιχειρηματική κοινότητα. Προτάθηκε  όπως το όριο κατοχής μεριδίου σε εταιρεία σε άλλη χώρα ανέλθει στο 50% αντί στο 10% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αντιρρήσεις των Ρώσων επιχειρηματιών μεταφέρθηκαν και στον πρωθυπουργό Μετβέντεφ στον οποίο τόνισαν πως το νομοσχέδιο πρέπει να αφορά μόνο μετόχους με μεγάλα μερίδια. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε πως ο νέος μηχανισμός για φορολόγηση ξένων εταιρειών που ελέγχονται από Ρώσους πρέπει να είναι κατανοητός και εφαρμόσιμος.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί στη βουλή τον Ιούλιο ενδιαφέρει άμεσα τους επιχειρηματίες του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο.

Τις τελευταίες μέρες, Ρώσοι επιχειρηματίες κάνουν νέες προσπάθειες για να αλλάξουν πρόνοιες του νομοσχεδίου και ειδικά σε σχέση με τις χώρες που θα περιλαμβάνει.  Στον αντίποδα εισηγούνται την εξαίρεση χωρών (white list) οι οποίες συνεργάζονται πλήρως με την Ομοσπονδιακή Φορολογική Αρχή.   

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015. Προς το σκοπό αυτό, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα διεξαγόταν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και μελών της κυβέρνησης με θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι κίνδυνοι από το νομοσχέδιο για την κυπριακή οικονομία προκύπτουν από το αυξημένο φορολογικό και διοικητικό κόστος που μπορεί να προκύψουν για τις εταιρείες με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τη βάση τους αλλού.

Ο Πούτιν πάντως, είχε ζητήσει ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι την 1η Ιουλίου κάτι που τελικά δεν έγινε κατορθωτό για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω και πλέον τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

 

Δειτε Επισης

Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων
Σταύρος Σταύρου: Οι επιχειρηματίες της χώρας μας έχουν ισχυρές αντιστάσεις στις κρίσεις-Πρότυπα οι βραβευθέντες
Γιώργος Μιχαήλ: Επιβραβεύουμε business leaders που τόλμησαν, οραματίστηκαν και κατάφεραν να διαπρέψουν
Γιορτή του επιχειρείν... Όλα έτοιμα για τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
ΤΕΠΑΚ: Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στα πρώτα 100 παγκοσμίως βάσει του Shanghai Ranking
Το όραμα, οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας-Ο προϋπολογισμός για το 2025
Γερά θεμέλια για διεθνείς συνεργασίες καινοτομίας έθεσε στο Hellenic Innovation Network η Κύπρος
Στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. στην ανακύκλωση συσκευασιών η Κύπρος-Πέρασε και τον στόχο του 2025
Η KPMG Κύπρου στηρίζει το Πρόγραμμα Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ»
CMMI: Νέο έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας