Ρωσία: Σύγκρουση δύο υπουργείων για de-offshorisation

Σε συζήτηση μεταξύ δύο υπουργείων εξελίσσεται το πολυαναμενόμενο θέμα του de-offshorisation της ρωσικής οικονομίας. Υπουργείο Οικονομικών και  υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης διαφωνούν για συγκεκριμένους όρους του νομοσχεδίου με την κατάληξη του να επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Το τελευταίο προσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που στοχεύει στα αδιανέμητα κέρδη ξένων εταιρειών που ελέγχονται από Ρώσους αφορά όσους ελέγχουν ποσοστό πάνω από 10% σε μία εταιρεία.

Το προσχέδιο δέχθηκε δριμεία κριτική από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας αλλά και από την επιχειρηματική κοινότητα. Προτάθηκε  όπως το όριο κατοχής μεριδίου σε εταιρεία σε άλλη χώρα ανέλθει στο 50% αντί στο 10% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αντιρρήσεις των Ρώσων επιχειρηματιών μεταφέρθηκαν και στον πρωθυπουργό Μετβέντεφ στον οποίο τόνισαν πως το νομοσχέδιο πρέπει να αφορά μόνο μετόχους με μεγάλα μερίδια. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε πως ο νέος μηχανισμός για φορολόγηση ξένων εταιρειών που ελέγχονται από Ρώσους πρέπει να είναι κατανοητός και εφαρμόσιμος.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί στη βουλή τον Ιούλιο ενδιαφέρει άμεσα τους επιχειρηματίες του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο.

Τις τελευταίες μέρες, Ρώσοι επιχειρηματίες κάνουν νέες προσπάθειες για να αλλάξουν πρόνοιες του νομοσχεδίου και ειδικά σε σχέση με τις χώρες που θα περιλαμβάνει.  Στον αντίποδα εισηγούνται την εξαίρεση χωρών (white list) οι οποίες συνεργάζονται πλήρως με την Ομοσπονδιακή Φορολογική Αρχή.   

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015. Προς το σκοπό αυτό, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα διεξαγόταν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και μελών της κυβέρνησης με θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι κίνδυνοι από το νομοσχέδιο για την κυπριακή οικονομία προκύπτουν από το αυξημένο φορολογικό και διοικητικό κόστος που μπορεί να προκύψουν για τις εταιρείες με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τη βάση τους αλλού.

Ο Πούτιν πάντως, είχε ζητήσει ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι την 1η Ιουλίου κάτι που τελικά δεν έγινε κατορθωτό για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω και πλέον τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)