powered by

Ρωσία: Σύγκρουση δύο υπουργείων για de-offshorisation

Σε συζήτηση μεταξύ δύο υπουργείων εξελίσσεται το πολυαναμενόμενο θέμα του de-offshorisation της ρωσικής οικονομίας. Υπουργείο Οικονομικών και  υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης διαφωνούν για συγκεκριμένους όρους του νομοσχεδίου με την κατάληξη του να επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Το τελευταίο προσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που στοχεύει στα αδιανέμητα κέρδη ξένων εταιρειών που ελέγχονται από Ρώσους αφορά όσους ελέγχουν ποσοστό πάνω από 10% σε μία εταιρεία.

Το προσχέδιο δέχθηκε δριμεία κριτική από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας αλλά και από την επιχειρηματική κοινότητα. Προτάθηκε  όπως το όριο κατοχής μεριδίου σε εταιρεία σε άλλη χώρα ανέλθει στο 50% αντί στο 10% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αντιρρήσεις των Ρώσων επιχειρηματιών μεταφέρθηκαν και στον πρωθυπουργό Μετβέντεφ στον οποίο τόνισαν πως το νομοσχέδιο πρέπει να αφορά μόνο μετόχους με μεγάλα μερίδια. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε πως ο νέος μηχανισμός για φορολόγηση ξένων εταιρειών που ελέγχονται από Ρώσους πρέπει να είναι κατανοητός και εφαρμόσιμος.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί στη βουλή τον Ιούλιο ενδιαφέρει άμεσα τους επιχειρηματίες του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο.

Τις τελευταίες μέρες, Ρώσοι επιχειρηματίες κάνουν νέες προσπάθειες για να αλλάξουν πρόνοιες του νομοσχεδίου και ειδικά σε σχέση με τις χώρες που θα περιλαμβάνει.  Στον αντίποδα εισηγούνται την εξαίρεση χωρών (white list) οι οποίες συνεργάζονται πλήρως με την Ομοσπονδιακή Φορολογική Αρχή.   

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015. Προς το σκοπό αυτό, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα διεξαγόταν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και μελών της κυβέρνησης με θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι κίνδυνοι από το νομοσχέδιο για την κυπριακή οικονομία προκύπτουν από το αυξημένο φορολογικό και διοικητικό κόστος που μπορεί να προκύψουν για τις εταιρείες με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τη βάση τους αλλού.

Ο Πούτιν πάντως, είχε ζητήσει ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι την 1η Ιουλίου κάτι που τελικά δεν έγινε κατορθωτό για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω και πλέον τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

 

Δειτε Επισης

Το Cyprus Integrity Forum δυναμικά στο πλευρό της Αστυνομίας-Συνάντηση με την ηγεσία της Δύναμης
Ενισχύεται η συνεργασία του Ίδρυματος «Θεοτόκος-Αμερίκος Αργυρίου» και του Σωματείου «Παναγία Ευαγγελίστρια»
Η νέα εποχή της συμμόρφωσης: Τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και η πρόκληση της διαφάνειας
Ανδρέας Παπαέτης: Ο DORA ως θεμέλιο ψηφιακής ανθεκτικότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Κωνσταντίνος Κουμίδης: Η διαχείριση ψηφιακών κινδύνων και η ανθεκτικότητα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Μαρία Κυρμίζη-Αντωνίου: Η ΜΟΚΑΣ και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Theo Parperis: Πλατφόρμα που ανατρέπει τα δεδομένα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές το Ependisis.com (video)
Harm Reduction Conference: Η Στέλλα Κυριακίδου συζητά υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η πολυπλοκότητα των κυρώσεων και ο κρίσιμος ρόλος των υπευθύνων συμμόρφωσης
Building the Future: Το Cyprus Autodesk Forum άνοιξε τον δρόμο για το AEC & Infrastructure (pics)