Αποτύχαμε παταγωδώς στην έκδοση τίτλων

Η Πολιτεία απέτυχε παταγωδώς – Κυβέρνηση και Βουλή – και απόδειξη είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι για έκδοση, τους οποίους καλούμαστε μέχρι το τέλος του χρόνου να διεκπεραιώσουμε κι όλα αυτά εν μέσω συνθηκών επιβολής από πλευράς δανειστού αφού είναι μνημονιακή υποχρέωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στην Επιτροπή Ελέγχου όπου συζητήθηκε η καθυστέρηση στις διαδικασίες για την έκδοση τίτλων ακίνητης περιουσίας.
 
Σημείωσε ότι “δεν ήταν ανάγκη να έρθει κάποιος τρίτος, ο δανειστής, η Tρόικα να μας το επιβάλει για να προχωρήσουμε στο να ξεκαθαρίσουμε αυτή την ιστορία με την έκδοση των τίτλων”.
 
Εμείς, συνέχισε, θα κάνουμε ότι μπορούμε και αν χρειαστεί κατεπειγόντως και εκτάκτως να στείλουμε νομοσχέδιο στη Βουλή έτσι ώστε να υποβοηθηθούμε να εκδώσουμε αυτούς τους τίτλους, θα το κάνουμε, αφού δεν έχουμε καμία επιλογή. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται ριζική αναθεώρηση των διαδικασιών κατά ανάλογο τρόπο που έγινε στην περίπτωση πολεοδομικής άδειας.

“Αν δεν τα καταφέρουμε, τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία της χώρας δεδομένου ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση κι αν δεν εκπληρωθεί ενδέχεται να μην εκταμιεύσουμε τη δόση που απαιτείται την χρονική στιγμή”, πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως εκκρεμούν 23.417 τίτλοι.
 
Σε άλλη ερώτηση αν είναι εφικτό να εκδοθούν οι εκκρεμούντες τίτλοι ιδιοκτησίας μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ότι “θεωρείτο ανέφικτο να μπορέσει η Κυβέρνηση να φτάσει μέχρι 30/6/2014 στην επικαιροποίηση των περιουσιών. Κι όμως αυτό το ανέφικτο που άλλοι θεωρούσαν ότι χρειάζονται πέντε χρόνια και 20 πλέον εκ., εμείς μέσα σε λιγότερο διάστημα του ενός χρόνου το φέραμε σε πέρας”.
 
Θέλω να πιστεύω, συνέχισε, ότι θα εργαστούν οι υπηρεσίες του κράτους και στα πλαίσια αυτής της αποστολής και για τους τίτλους, ώστε η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης το 2015.
 
Πρόσθεσε ότι από την έκδοση τίτλων, έρχονται εισοδήματα στο κράτος και στο πλαίσιο της αύξησης εισοδημάτων του κράτους δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στη μείωση των τελών δεδομένου να διασφαλιστεί τίτλος και μεταβιβάσεις κατά 50% έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τους συμπατριώτες μας να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις.
 
'Ότι εξαρτάται από εμάς ως Υπουργείο Εσωτερικών, Κτηματολόγιο θα το κάνουμε. Παράλληλα και ταυτόχρονα θα πιέσουμε και άλλους φορείς που επίσης μπορούν να έχουν μια εξάρτηση έστω και άμεση από εμάς, όπως είναι οι Δήμοι. Εκεί που δεν μπορούμε να παρέμβουμε είναι οι οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι οι τράπεζες. Επειδή όμως το όφελος είναι κοινό και ιδιαίτερα ευρύτερα για την οικονομία, έχουμε την αίσθηση ότι θα είναι κι αυτοί σοβαροί και υπεύθυνοι ώστε να αποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση να συνεργαστούν για την έκδοση του τίτλου,” πρόσθεσε.
 
Διαχρονικό είναι το πρόβλημα της έκδοσης τίτλων ακίνητης ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος στις δηλώσεις του είπε ότι οι ευθύνες βαραίνουν όλους.
 
«Υπάρχει συσσώρευση όγκου φακέλων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων που εκκρεμούν από ένα σύνολο τεμαχίων 23.417 που αφορά τις εκκρεμότητες μέχρι 31/12/2013 και άλλες 4.500 περίπου αριθμός υποθέσεων σύνολο τεμαχίων που εκκρεμούν από την 1/1/2014 μέχρι και τις 30/05/2014», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στα ποσά που έχει εισπράξει το κράτος τα τελευταία δυόμισι χρόνια όσον αφορά τις μεταβιβάσεις τα οποία ανέρχονται στα 156 εκ. ευρώ.  «Αυτό και μόνο μας οπλίζει με περισσότερη βούληση και θέληση να δώσουμε λύσεις, να δώσουμε προτάσεις για να εξαλείψουμε ένα κακό φαινόμενο το οποίο διαχρονικά ταλανίζει την εισπρακτική ικανότητα του κράτους», είπε. Αναφορά έκανε και σε άλλες δεκάδες εκατομμύρια που έχει εισπράξει το κράτος από συνεπαγόμενες εισροές, όπως είναι ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, η χαρτοσήμανση και τα τέλη ενυπόθηκων περιουσιών.
 
Είπε επίσης ότι έγινε κατορθωτό να εισπράξει αυτά τα ποσά το κράτος λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από την Τρόικα, αφού με βάση το μνημόνιο μέχρι το τέλος Ιουνίου έπρεπε να ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης ιδιοκτησίας και μέχρι το τέλος του χρόνου να μην υπερβαίνουν οι αιτήσεις για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας τις 2.000 και για χρονικό περιθώριο πέραν του ενός έτους.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου συνέχισε λέγοντας ότι όλοι οι προσκεκλημένοι στη συνεδρία της Τρίτης ανέλαβαν τις ευθύνες που τους αναλογούν, καθώς και ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και θα συντάξει την έκθεσή της μέχρι το Σεπτέμβριο. Αναφορά έκανε και σε προτάσεις που έχουν γίνει για διευκόλυνση της διαδικασίας όπως η ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας των αιτήσεων και των εκτιμήσεων μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου και η παροχή κινήτρων σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις αλλά δεν δύνανται λόγω οικονομικής κρίσης να πληρώσουν τα μεταβιβαστικά τέλη.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι σίγουρα υπάρχουν διαχρονικές στρεβλώσεις, οι οποίες όμως επιβάλλεται άμεσα να διορθωθούν. Με το Νόμο του 2011 που ψήφισε η Βουλή, σημείωσε, έχουν ρυθμιστεί αρκετά ζητήματα, παραμένουν όμως πολλά περισσότερα.
 
Ανέφερε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης στη διαδικασία και μηχανισμούς για πιο γρήγορη έκδοση τίτλων αναμφίβολα λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την οικονομία.
 
“Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν τις αυθαιρεσίες και τους εκβιασμούς. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν εκβιαστικά, δεσμεύοντας ακίνητα ενιαίας ανάπτυξης ενώ θα πρέπει να περιορίζονται στο μερίδιο αυτού που τους οφείλει κι όχι να δεσμεύουν ολόκληρη την ενιαία ανάπτυξη για ένα ακίνητο”, πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε πως εδώ και χρόνια διαπιστώνεται μια αδυναμία να προωθηθούν οι σωστές νομοθεσίες που θα διευκολύνουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.
 
Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι αυτό των διαδικασιών και χρειάζεται εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου να υπάρξει πολιτική βούληση για να δοθούν οι οδηγίες να αλλάξουν. “Οι πολίτες εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για την μη έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων τους είτε αυτές είναι πολεοδομικές άδειες, είτε για άδεια οικοδομής, είτε για πιστοποιητικά εγκρίσεων, είτε για τίτλους ιδιοκτησίας από πλευράς του Κτηματολογίου”, πρόσθεσε.
 
Είναι σημαντικό, συνέχισε, τώρα που η τρόικα έχει ζητήσει και είναι μνημονιακή υποχρέωση η έκδοση τίτλων για όσες αιτήσεις εκκρεμούν σήμερα μέχρι το τέλος του χρόνου ότι, από πλευράς του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, υπάρχει μια απροθυμία και μια βιασύνη για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.
 
Είπε πως “είναι χιλιάδες οι ξένοι αγοραστές και συμπατριώτες μας που ταλαιπωρούνται για χρόνια για να αποκτήσουν τον τίτλο ιδιοκτησίας και πρέπει να πω ότι είναι και μια μεγάλη δυσφήμιση για την Κύπρο, η οποία επενδύει στον τομέα ανάπτυξης γης όταν οι ξένοι αγοραστές και οι υποψήφιοι επενδυτές εγκλωβίζονται σε χρονοβόρες διαδικασίες στην δημόσια υπηρεσία”.

ΠHΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Κ. Κωνσταντή: Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ για εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Σοβαρές επιπτώσεις από την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-Έντονη ανησυχία πολιτικών μηχανικών
Σε τρεις με έξι μήνες νέες προσφορές για τον δρόμο Πόλης-Πάφου… Στα 90 εκ. ευρώ εκτοξεύεται το κόστος
Γιάννης Παναγιώτου: Για 37 σεντ την ώρα ο καυγάς στο έτοιμο σκυρόδεμα-Υπαναχώρησαν οι συντεχνίες
Έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι απεργοί στον κλάδο σκυροδέματος-Θα επιδώσουν ψήφισμα στον Παναγιώτου