Goldman Sachs : Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2014
17:00 - 01 Ιουλίου 2014
Στην κρισιμότητα της επόμενης αξιολόγησης της Ελλάδας από την τρόικα αναφέρεται η Goldman Sachs σε ανάλυση που δημοσιοποίησε και στην οποία υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει σύντομα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι πολιτικές εντάσεις και η αβεβαιότητα. Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως το 2014 θα είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς (αν και σε χαμηλά επίπεδα), οδηγούμενη από την ισχυρή τουριστική σεζόν, την μείωση των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στο εγχώριο ΑΕΠ (fiscal drag), την αύξηση της ζήτηση και την χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, τα τελευταία στοιχεία για τους δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτη οικονομικού κλίματος, PMI), όπως και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό βοήθησαν την Ελλάδα να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απολέσει στα χρόνια μετά την ένταξή της στο ευρώ.
Επιπλέον, η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση του ελληνικού χρέους περιορίζουν πλέον τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων. «Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να υποδεικνύει ένα στερεό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλο όσο το 7% του δυνητικού ΑΕΠ ήδη από το 2014», σημειώνεται στην ανάλυση.
Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν πως οι λήξεις του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα (που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 84% του συνολικού χρέους από το 2016) είναι εξαιρετικά μεγάλες (15-30 ετών), και τα κουπόνια των ομολόγων έχουν μειωθεί. Υπογραμμίζουν δε πως αυτή η διάρθρωση του χρέους διευκολύνει την εξυπηρέτηση του αποθέματος του χρέους και καθιστά σχεδόν απίθανη την αναδιάρθρωση της μικρής κλίμακας εμπορεύσιμων ομολόγων (του ιδιωτικού τομέα), καθώς το όποιο κόστος θα υπερέβαινε τα οφέλη.
Ακόμη σημειώνεται πως μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου, όταν η Ελλάδα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές.
Ιεραρχώντας τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία η Goldman προτάσσει την πολιτική αβεβαιότητα, σημειώνοντας μάλιστα πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο».
Στην έκθεση της τράπεζας σημειώνεται πως η έκβαση των ευρωεκλογών αύξησε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκτεταμένη εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές», τονίζεται στην ανάλυση.
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι ο κίνδυνος της πολιτικής «ασυνέχειας» θα μπορούσε να μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε φυγή καταθέσεων, κάτι που θα έβλαπτε την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο σημείο αυτό η Goldman Sachs αναφέρεται στη σημασία της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας και των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Όπως υποστηρίζει μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ δανειστών και τρόικας που θα δίνει έμφαση στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση αμοιβαίων ισορροπιών, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, όσο και μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων. Η Goldman σημειώνει ότι η ενεργός υποστήριξη της προσαρμογής που έχει ήδη λάβει χώρα στην Ελλάδα θα είναι το κλειδί προκειμένου οι εγχώριες εντάσεις να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό κατά την άποψη του οίκου προϋποθέτει σημαντικά βήματα προς την περαιτέρω ελάφρυνση (re-profiling) του χρέους, αλλά και λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα.
Τέλος, σημειώνει πως θα είναι σημαντικό από την ευρωπαϊκή σκοπιά η πίεση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ελληνική αντιπολίτευση να παραμείνει προσανατολισμένη στην περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και στις ιδιωτικοποιήσεις.
ΠΗΓΗ: in.gr