Σουλτς: Ξανά Πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου

Με 409 ψήφους στο σύνολο 723, ο Μάρτιν Σουλτς εκλέγηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στο Στρασβούργο για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, ο κ. Σουλτς έλαβε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία που του επέτρεψε την εκλογή στην προεδρία του σώματος.  

Απευθυνόμενος προς το ΕΚ μετά την εκλογή του, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή του  να είναι ο πρώτος επανεκλεγής Πρόεδρος, που προκύπτει από ψηφοφορία στο ΕΚ. Αναφέρθηκε επίσης στις κυριότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ, όπως η ανεργία των νέων, η ανισότητα, το μεταναστευτικό, η ανάγκη για περισσότερο έλεγχο των τραπεζών και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

Η ανάδειξη του Σουλτς ως υποψηφίου για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων – του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας που άνοιξε το δρόμο στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την εκλογή του προέδρου του το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορές του.

Οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία, που έχουν προταθεί είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτές, ήταν οι εξής: 

 - Pablo Iglesias (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ισπανία) 
- Sajjad Karim (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) 
- Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) 
- Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές, Γερμανία)

Δειτε Επισης

Πόπη Τάντα: Τα 35 χρόνια καριέρας στον όμιλο Louis Hotels και ο τομέας της φιλοξενίας ως τρόπος ζωής
Συγχαίρει Γ. Παντελίδη για εκλογή στην Προεδρία ΟΕΒ ο ΠΙΣ-«Προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία»
Σημαντική διάκριση για τον επιχειρηματία John Christodoulou-Βραβεύτηκε με το «Maria Callas Grand Prix Monaco»
Ντέμης Χασάμπης: Ο Κύπριος που κατέκτησε το Νόμπελ και την κορυφή της τεχνητής νοημοσύνης
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick ο διακεκριμένος Καθηγητής Jeffrey Sachs
Tariff(α)s εκ πεποιθήσεως…Η φιλοσοφία και κοινωνικοοικονομική θεώρηση πίσω από το φορολογικό κρεσέντο του Τραμπ
Τιμητική διάκριση στην Ελλάδα για τον Ε/κ επιχειρηματία και συγγραφέα Δρ. Δημήτριο Ζάμπογλου
Η Χριστίνα Πέτρου εκπροσωπεί την Κύπρο στη Milan Design Week
ΤΕΠΑΚ: Βράβευση ερευνήτριας Δρ. Πηνελόπης Κωνσταντίνου στα Βραβεία Έρευνας του ΙδΕΚ
Theo Paphitis: Το success story, το Dragon’s Den και η κατάκτηση της κορυφής του λιανεμπορίου