Powered by

Αναστασιάδης: Όραμα για στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ

Η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ με στόχο να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται το κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων τους σε όλους τους τομείς προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκτης μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού στην Κύπρο, στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του «είναι δεσμευμένη για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των χωρών μας. Αυτό καταδεικνύεται και από το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, το οποίο υπογράφτηκε στη Λευκωσία, στις 8 Αυγούστου, 2013».

Πρόσθεσε ότι «κατά τις εκτεταμένες συναντήσεις με αξιωματούχους της ισραηλινής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, τον οποίο περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας σύντομα, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα, να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους δυνατούς τομείς, προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών μας. Η Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού παρέχει απτή απόδειξη για τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία», είπε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε πολλά άλλα έργα που θα αναληφθούν από κοινού από διάφορους φορείς, «τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα του Ισραήλ και της Κύπρου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη ευημερία και για τα δύο κράτη, όπως το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας της ΑΗΚ με την IDE»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του «δεν θα φεισθεί προσπαθειών και πρωτοβουλιών και θα προσφέρει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια για επίτευξη αυτού του στόχου».

Αναφερόμενος στη λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως με αυτή «διαμορφώνεται μια νέα περίοδος στην υδατική πολιτική της Κύπρου» και «οι χρόνιες ταλαιπωρίες των πολιτών με τις διακοπές στην παροχή νερού ύδρευσης, αποτελούν οριστικά πια, ένα ξεπερασμένο φαινόμενο της ιστορίας της Κύπρου».

Αφού ανέφερε ότι η κυβερνητική υδατική πολιτική, δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των αφαλατώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προωθείται η αξιοποίηση άλλων μη παραδοσιακών πηγών νερού, όπως τα επεξεργασμένα λύματα για σκοπούς άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών και εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων, η αξιοποίηση των υπόγειων υφάλμυρων νερών, η αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών και η προώθηση καλλιεργειών λιγότερο υδροβόρων, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης νερού και η δημιουργία υδατικής συνείδησης για σωστή χρήση του μοναδικού αυτού αγαθού της φύσης».

Το νερό, συνέχισε ο Πρόεδρος «έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού σε όλη την ιστορία της μαστίζεται από παρατεταμένες ανομβρίες. Το πρόβλημα επιτείνεται συνεχώς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης νερού και της πτωτικής τάσης της βροχόπτωσης, εξαιτίας των γνωστών πλέον ανά το παγκόσμιο, κλιματικών αλλαγών και του φαινόμενου του θερμοκηπίου» είπε και πρόσθεσε πως «η διασφάλιση της προμήθειας νερού είναι αναπόσπαστο συστατικό της υποδομής της χώρας μας, όχι  μόνο γιατί αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Κύπρου, αλλά και γιατί συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργικής και τουριστικής μας βιομηχανίας».


Σημείωσε ακόμα πως η μονάδα αφαλάτωσης στο Βασιλικό μαζί με τις μονάδες που ήδη λειτουργούν και με αυτές που αναβαθμίστηκαν ήδη, εγγυούνται ότι η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της δίψας.


“Πρέπει, ταυτόχρονα, να τονίσω ότι μεγάλα έργα κοινής ωφελείας που παρέχουν τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, δίνουν έναυσμα και ενθάρρυνση σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν περαιτέρω κίνητρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας μας», είπε προσθέτοντας πως «αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες ωφελούν τις κοινότητες στην περιοχή, δημιουργούνται για τους Κύπριους δυνατότητες και κίνητρα για εκπαίδευση και κατάρτιση σε τεχνικά, μηχανολογικά και άλλα εξειδικευμένα επαγγέλματα».


Αναφερόμενος στη μονάδα στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτή «είναι το προϊόν μιας ακόμα σημαντικής συνεισφοράς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και της ανάπτυξης και προήλθε από τη συνεννόηση της ΑΗΚ με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, εξαιτίας της παρατεταμένης λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων. Κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η ΑΗΚ προχώρησε στην κατασκευή της Μονάδας Βασιλικού δυναμικότητας 60.000 κυβικών μέτρων  νερού ημερησίως και κεφαλαιουχικού κόστους,  πέραν των €46 εκατομμυρίων».

Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και κατόπιν του επιτυχούς ελέγχου αξιοπιστίας από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η Μονάδα Βασιλικού βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τροφοδοτώντας με πόσιμο νερό το δίκτυο υδατοπρομήθειας του Τμήματος Υδάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε «τη μεγάλη σημασία της υιοθέτησης της τεχνολογίας και της μάθησης από την τεχνογνωσία των γειτόνων μας στο Ισραήλ, των οποίων το επίπεδο τεχνογνωσίας είναι το καλύτερο”. Γι’ αυτό το λόγο, ζήτησε από «τους φίλους μας, τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο και τους  φιλοξενούμενους από τη γείτονα χώρα, να διαβιβάσουν τις ευχαριστίες μας στον πρωθυπουργό Νενιαμίν Νετανιάχου για τη συνεργασία, τη βοήθεια και τη συμπαράσταση, η οποία μας δόθηκε και συνεχίζει να μας δίδεται από το Ισραήλ».

Αφού καλωσόρισε στην Κύπρο τους αξιωματούχους της κατασκευάστριας εταιρείας από το Ισραήλ και τον πρεσβευτή της χώρας στο νησί μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν «στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιτυχή εκτέλεση αυτής της σημαντικής Μονάδας Αφαλάτωσης».

Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε «την  προηγούμενη κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στη θητεία των οποίων ξεκίνησε και αναπτύχθηκε το όλο έργο, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για το σχεδιασμό και την οργάνωση της κατασκευής του έργου, τη διοίκηση (τέως και νυν) και το προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου που στήριξε ποικιλοτρόπως και κυρίως οικονομικά το έργο και βεβαίως όσους εργάστηκαν και κυρίως την εταιρία IDE Technologies, του Ισραήλ για την εκτέλεση και την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
«Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία»-Ημερίδα από το ΚΕΒΕ
Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά και την παραβίαση του ανταγωνισμού
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας 2025 από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με προκήρυξη επενδυτικού μέτρου άνω των €65 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση
Ανοδικά άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Εκτός υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου 348 δικαιούχοι φοιτητές
Διαπίστωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου...Συστηματική μεροληψία στους οικονομικούς δείκτες της Ε.Ε. σε βάρος της Κ.Δ.
Στο 3,1% η αύξηση απασχόλησης στο δημόσιο το 2024-Aποδίδεται στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας