Powered by

Το ΔΝΤ αιφνιδίασε την Ελλάδα

Αιφνιδιαστικά, και με γνωστοποίηση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος το βράδυ της Τετάρτης, 4 Ιουνϊου, και χωρίς καμία εξήγηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέβαλε την δημοσιοποίηση του κειμένου της Έκθεσης του Οργανισμού για την Ελλάδα.

Αυτή η Έκθεση, που αφορά την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, είχε συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ όταν και αποφασίστηκε προ ημερών η εκταμίευση της δόσης ύψους 3,4 δις ευρώ στην Ελλάδα.

Επρόκειτο δε, να δοθεί στην δημοσιότητα στις 6 το απόγευμα σήμερα. Και είχε προγραμματιστεί και ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τον επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, μέσω τηλεφωνικής σύσκεψης.

Αντ’ αυτού, αναμένεται πλέον να δοθούν εξηγήσεις από τον εκπρόσωπο, Τζέρι Ράϊς, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου του Ταμείου.

Μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η αναβολή έχει να κάνει με τον επικείμενο, εντός των ημερών, ανασχηματισμό της κυβέρνησης και ιδίως με την παραμονή ή όχι του Γιάννη Στουρνάρα στο καίριο Υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε πηγή του ΔΝΤ στα συγκεκριμένα ΜΜΕ, «οι αξιωματούχοι του Ταμείου συνεργάζονται στενά και καλά με τους αρμόδιους υπουργούς, και θα προτιμούσαν να μην γίνουν αλλαγές, ιδίως στο Υπουργείο Οικονομικών», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν επιθυμούν ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας».

Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου των 240 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία και να επανέλθει σε δημοσιονομική σταθερότητα, έχει δοθεί από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο έλεγχος τήρησης των όρων των Μνημονίων από την κυβέρνηση, ασκείται από την λεγόμενη «τρόικα», αλλά το πρόσταγμα έχει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεδομένου ότι ο οργανισμός έχει την εμπειρία και τους μηχανισμούς ελέγχου χωρών που μπαίνουν σε επιτήρηση.

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, όπως ονομάζεται, ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, και ήδη έχει συμφωνηθεί να αρχίσουν συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, πιθανότατα με χαμηλότερα επιτόκια και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει, όμως, να εκταμιεύει τις δικές του δόσεις του δανείου ως το 2016, ενώ στελέχη του ανοικτά συζητούν το ενδεχόμενο «περαιτέρω ενίσχυσης στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα