powered by

BOCY: Ψάχνει δεσμεύσεις για κεφάλαια

Στο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται να πείστηκαν όλες οι πλευρές για την ανάγκη η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και πλέον η προσοχή στρέφεται στην εξασφάλιση δεσμεύσεων από δυνητικούς επενδυτές.

Το Συμβούλιο δεν προτίθεται να ανακοινώσει απόφαση για έκδοση κεφαλαίου εάν προηγουμένως δεν έχει ενώπιον του απτές δεσμεύσεις ότι θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δέσμευση από ενδιαφερόμενους που θα ξεπερνά τα όρια του ενδιαφέροντος και στην καλύτερη περίπτωση με κατάθεση χρημάτων σε escrow accounts.

Το σίγουρο είναι πως η τράπεζα «δεν σηκώνει» μία αποτυχημένη έκδοση κεφαλαίου τύπου Λαϊκής 2012.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, που ανακοίνωσε δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 10.6% στο τρίμηνο του 2014 μετά από διαφοροποίηση στον τρόπο υπολογισμού, θεωρείται σίγουρο πως αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα τρέξει άμεσα τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.

Αν και σε ανακοίνωση της η τράπεζα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την αύξηση κεφαλαίου, εντούτοις, αποτελεί πλέον τη Νούμερο Ένα επιλογή «των εισηγήσεων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του συγκροτήματος».

Οι ενδείξεις που υπάρχουν πάντως, είναι θετικές. Τόσο το ερευνητικό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε μέχρι στιγμής, ήταν έντονο, όσο και οι πράξεις που αφορούν αγορά δεσμευμένων καταθέσεων και μετοχών δίδουν αισιόδοξα μηνύματα.  

Στα θετικά καταγράφεται και η «όρεξη» που επέδειξαν πρόσφατα επενδυτικά ταμεία για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Από την άλλη, τα δεδομένα της τράπεζας είναι διαφορετικά μετά τις γνωστές αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου και η όποια επένδυση σίγουρα εμπερικλείει αυξημένο ρίσκο.

Με τις πράξεις απομόχλευσης που ανακοίνωσε τον Απρίλιο και τον Μάη η τράπεζα, ο Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων αναμένεται να επωφεληθεί κατά ακόμα 0.3%.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν εντός των επόμενων βδομάδων.

 

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Κάλεσμα Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων σε δανειολήπτες-Επικαιροποιήστε άμεσα τα στοιχεία σας
Άλμα στα νέα δάνεια τον Μάρτιο με ώθηση από τα μεγάλα επιχειρηματικά-Μείωση στα επιτόκια
Οριακή μείωση ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα τον Φεβρουάριο-Περιορίστηκαν στα €1,55 δις
Αναβάθμισε τις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου ο Moody’s-Η υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών