ΥΠΟΙΚ: Ανάκαμψη μέσα από επιχειρηματικότητα και καινοτομία
11:39 - 05 Ιουνίου 2014
Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας αναμφίβολα θα προέλθει μέσα από την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις πρωτοβουλίες του παραγωγικού τομέα της κυπριακής οικονομίας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του δημόσιου και του τραπεζικού τομέα είναι να λειτουργήσουν υποβοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι τα ψηλά επιτόκια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία των προβλημάτων, και η αποκλιμάκωση τους θα έρθει τελικά μέσα από την διόρθωση του τραπεζικού συστήματος.
“Τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενεργήσουν πλέον υποβοηθητικά και να μην αποτελούν, είτε το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας, είτε μέσω του υπερβολικού κόστους λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, να επιβαρύνουν, αντί να υποβοηθούν την οικονομική δραστηριότητα” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, σε δηλώσεις ύστερα από χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνέδριο.
Ακόμη ο Υπουργός είχε πει ότι “η Κύπρος έχει εμπλακεί σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, με στόχο, όχι απλά να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου, οικονομική κρίση, αλλά να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο, υγιές και πιο βιώσιμο μοντέλο οικονομίας”.
Όπως ανέφερε, η κυπριακή οικονομία χαρακτηριζόταν από ένα υπερμεγέθη δημόσιο τομέα, με το κρατικό μισθολόγιο να είναι το υψηλότερο, σε αναλογία, σε όλη την ΕΕ και από ένα υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα που προσέλκυε σημαντικές ξένες καταθέσεις, μέσα από ψηλά επιτόκια, που διοχετεύονταν απερίσκεπτα υπό τη μορφή χρηματοδότησης, όχι στις επενδύσεις και την καινοτομία, αλλά πρωτίστως στην κατανάλωση και σε μια φούσκα των ακινήτων. Το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο, πρόσθεσε, έφτασε, επίσης, να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.
Ο Υπουργός είπε ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο δημόσιος τομέας και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετούν τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, υπέδειξε και τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει τελικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι κυπριακές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχωρούν σε προσλήψεις.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει προκαταρκτικά το 70% περίπου των πόρων που θα διατεθούν στην Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, για δράσεις σχετικές με το στόχο της Έξυπνης Ανάπτυξης της Στρατηγικής 2020, μέσα από την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας τεχνολογιών πληροφορίας και καινοτομίας.
Αποκλιμάκωση επιτοκίων
μέσα από διόρθωση τραπεζικού τομέα
“Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αιτία προβλημάτων, είναι ένα σύμπτωμα των ανισοσκελιών που καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα και τα οποία προέρχονται από την κακή πρακτική, την αλόγιστη πιστωτική επέκταση των προηγουμένων ετών” είπε ο Υπουργός στις δηλώσεις του, απαντώντας σε ερώτηση.
Ο Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε ότι τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα “θα επιλυθούν σταδιακά μέσα από τη μεταρρύθμιση και τη διόρθωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή την ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, με καλύτερη εποπτεία, να διοχετεύει δανεισμό προς τις κατευθύνσεις της παραγωγικής οικονομίας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης, στη βάση μιας αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής. Αυτό τελικά θα αποκλιμακώσει και τα επιτόκια” σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ