Στην Αίγυπτο το αέριο του Λεβιάθαν

Προκαταρκτική συμφωνία με την βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BG Group να διαπραγματευθεί την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Σύμφωνα με τους Financial Times, το φυσικό αέριο θα προέρχεται από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» και όπως ανακοινώθηκε θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει η βρετανική BG στο Ιντκού της Αιγύπτου. 

Οι εταίροι στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για $30 δισ., ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη διασυνοριακή συμφωνία αυτού του είδους μεταξύ της ισραηλινής βιομηχανίας και μιας γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, Delek Drilling, Avner Oil Exploration, Noble Energy και Ratio Oil Exploration θα προμηθεύσουν την Αίγυπτο με 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για 15 χρόνια, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Οι επενδυτές στο Λεβιάθαν, δήλωσαν ότι έχουν υπογράψει μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεως (non-binding letter) με τη BG ώστε να προμηθεύσει περίπου 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η BG ανέφερε ότι η επιστολή αποτελεί ένα πρώτο βήμα κι ότι εξετάζει μια σειρά από επιλογές για την αύξηση της παροχής φυσικού αερίου προς την αιγυπτιακή LNG. 

Η σύμβαση αντικατοπτρίζει μια αντιστροφή των πραγμάτων για τη βιομηχανία φυσικού αερίου της Αιγύπτου, η οποία μέχρι πρόσφατα εξήγαγε στο Ισραήλ και την Ιορδανία, αλλά σταμάτησε λόγω των εγχώριων επιθέσεων από μαχητές στον αγωγό του που διασχίζει την ταραγμένη χερσόνησο του Σινά. Οι εγκαταστάσεις υγροποίησης της εταιρείας στην Αίγυπτο ήταν ανενεργές από την επανάσταση του 2010, όταν το Κάιρο αποφάσισε ότι σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου κι ότι το τοπικά παραγόμενο αέριο θα χρησιμοποιείται μόνο από την τοπική βιομηχανία.

Η Ισραήλ Delek Drilling και η Avner Oil Exploration κατέχουν το 45% του Λεβιάθαν, η Noble Energy των ΗΠΑ κατέχει το 40% και μια άλλη ισραηλινή εταιρεία, Ratio Oil Exploration, κατέχει το υπόλοιπο 15% των μετοχών. 

 

Δειτε Επισης

Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο