Powered by

Rosneft: Συμφωνία 1.5δις με ΒΡ

Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος βρίσκεται στη λίστα με τις αμερικανικές κυρώσεις, υπέγραψε μια συμφωνία αξίας τουλάχιστον 1,5 δισ. δολαρίων με την εδώ και καιρό εταίρο της, BP PLC, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας στα μέσα Μαρτίου και τις δυτικές κυρώσεις σε διάφορα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Vladimir Putin, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τη Ρωσία.

Η βρετανική ΒΡ, η οποία ελέγχει το 19,75% της Rosneft, έχει ήδη υπογράψει νέες συμφωνίες με τη ρωσική εταιρεία, μετά από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Σήμερα, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν ένα πενταετές συμβόλαιο για την παράδοση πετρελαϊκών προϊόντων με πιθανή αντικατάσταση με πετρέλαιο μέχρι και 12 εκατ. τόνους. Οι παραδόσεις αξίας τουλάχιστον 1,5 δισ. δολαρίων θα πρέπει πρώτα να πληρωθούν.

«Η Rosneft παρατείνει και ενισχύει την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με την ΒΡ», δήλωσε ο CEO της Rosneft, Igor Sechin, ο οποίος μπήκε στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει νέες ευκαιρίες και για τις δύο εταιρείες. Παρέχει στην ΒΡ μια σταθερή αλυσίδα προμηθειών και εγγυημένης ποιότητας πετρελαϊκών προϊόντων, και επιτρέπει στη Rosneft να υποστηρίξει υψηλή άνοδο των δραστηριοτήτων πώλησης και να αποκτήσει επιπλέον οικονομικούς πόρους», δήλωσε ο Sechin.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ανακοίνωσε ότι οι προπληρωμές έχουν ήδη φτάσει τα 2 δισ. δολάρια, επικαλούμενο εκπροσώπους της Rosneft. Η Rosneft, η οποία είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία παγκοσμίως, δήλωσε ότι η προμήθεια πετρελαίου μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Νωρίτερα φέτος κάποιες δυτικές εταιρείες εκτός του πετρελαϊκού κλάδου προσπάθησαν να μείνουν εκτός της διαμάχης με τις κυρώσεις, που οδήγησαν σε μεγάλη φυγή κεφαλαίων από την Ρωσία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alcoa Inc., της Morgan Stanley και της PepsiCo Inc, ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους στο υψηλού προφίλ ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στα τέλη Μαΐου, ως μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από το Κρεμλίνο.

Η σημερινή συμφωνία έρχεται ενάμιση μήνα μετά από την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ των δυο τους στο φόρουμ Αγίας Πετρούπολης. Ο CEO της BP, Bob Dudley, δήλωσε τον Απρίλιο, μετά από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στον Sechin, ότι η ΒΡ θα συνεχίσει να εργάζεται με την Rosneft αρχικά ως μέτοχος αλλά επίσης και ως εταίρος.


Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί