Περαιτέρω λιτότητα από την Ιταλία ζητά η Κομισιόν
16:52 - 03 Ιουνίου 2014
Να υιοθετήσει περισσότερες πολιτικές λιτότητας ζήτησαν από την Ιταλία οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi να δοθεί χώρος για «ανάσα» από τις απαιτήσεις της ΕΕ για μείωση του βάρους του χρέους.
Τα σχόλια αποτελούν μέρος της ετήσιας οδηγίας της Κομισιόν, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, στις χώρες – μέλη της για το σύνολο της οικονομίας, από τα ελλείμματα των προϋπολογισμών έως και τους κανόνες της αγοράς απασχόλησης. Οι οδηγίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του νέου συστήματος οικονομικού συντονισμού της Ε.Ε. που θεσπίστηκε με στόχο να βοηθήσει την περιοχή να εξέλθει της μακροχρόνιας κρίσης χρέους και να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα παρόμοια κρίση που ταλάνισε για χρόνια την παγκόσμια οικονομία.
Το σύστημα, ωστόσο, βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες – μέλη της για να πετύχουν τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων τους, δεχόμενη έντονη κριτική από την Γερμανία και την Φινλανδία πως δεν ενδυναμώνει σωστά του κανόνες της ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που αύξησαν την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις πρόσφατες εκλογές ενδέχεται να σκληρύνουν την αντίστασή τους στις συστάσεις των Βρυξελλών.
Για την Ιταλία, η Κομισιόν δεν χαλάρωσε για την ώρα τους στόχους. Ο κ. Renzi είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας πως το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού που κυριαρχεί στην παρούσα φάση στην Ευρώπη έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο τον στόχο μείωσης του χρέους που έχει θέσει η Κομισιόν.
«Δεδομένου του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους της Ιταλίας, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας σταθερός ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn.
Η Ιταλία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της προκειμένου να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που η ΕΕ θεωρεί πως θα ενισχύσουν την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
ΠΗΓΗ: capital.gr