Nέα δυναμική και για την αγορά ακινήτων

Πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν η κυπριακή κοινωνία και οικονομία μέσα σε κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, απουσίας εμπιστοσύνης και ασφυκτικών συναλλαγματικών περιορισμών, προσπαθούσαν να βρουν το βηματισμό τους μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, δημόσια είχαμε υποστηρίξει πως η Κύπρος μπορούσε να τα καταφέρει. Γιατί η χώρα μας, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, διατηρούσε μια σειρά από πλεονεκτήματα που την είχαν καθιερώσει ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Όταν τα σύννεφα της απαισιοδοξίας κάλυπταν τον ορίζοντα, τολμήσαμε να φωτίσουμε την προοπτική της αγοράς ακινήτων. Όπως σε πολλά επίπεδα είχε τονιστεί, μεταξύ των οποίων και κατά τις επαφές μας με την Τρόικα, ο κλάδος, λειτουργώντας με την εξωστρέφεια που πάντα τον διέκρινε, μπορούσε να βρει τις λύσεις. Διαχρονικές αναπτυξιακές οικονομικές δυνάμεις της Κύπρου, όπως ο τουρισμός και ο τομέας ακινήτων, αποδεικνύονταν ανθεκτικές μέσα στην κρίση. Σε αυτές τις δυνάμεις θα έπρεπε να στηριχθεί η προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, εφόσον ήταν και οι μόνες που μπορούσαν άμεσα να φέρουν αποτελέσματα.

Μέχρι το τέλος του 2013, ο τομέας ανάπτυξης γης, με τη δυναμική του επέκταση σε νέες αγορές και αξιοποιώντας τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής, κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να φέρει στην κυπριακή οικονομία φρέσκο χρήμα που ξεπερνούσε το μισό δις ευρώ. Όταν όλη η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε τις αντιδράσεις της Κύπρου, ο τομέας ακινήτων έδειξε στην πράξη τι μπορεί να γίνει, με θέληση, επαγγελματισμό και σχέδιο, για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Και τα δεδομένα άλλαξαν. Οι αλλεπάλληλες θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, οι πρώτες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η πέραν των προσδοκιών επιτυχής έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές στο εσωτερικό, δημιουργούν μια νέα δυναμική για την κυπριακή οικονομία. Η δυναμική αυτή καταγράφεται και στην πορεία της αγοράς ακινήτων. Οι συνολικές πωλήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Μαϊου 2014 καταγράφουν μιαν αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τον Μάιο να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση 157%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι πωλήσεις ακινήτων προς αλλοδαπούς (αύξηση 14,6% στο πεντάμηνο και 115% τον Μάιο).  

Μόλις πρόσφατα, στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, η Κεντρική  Τράπεζα της Κύπρου, εκτιμούσε ότι η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η χαλάρωση στα κριτήρια δανεισμού και η οριακή μείωση των δανειστικών επιτοκίων, «αποτελούν εξελίξεις που αναμένονται να υποβοηθήσουν στη μελλοντική πορεία του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων γενικότερα».

Ο κλάδος των ακινήτων έχει αποδείξει ότι διαθέτει δυνατότητες και σημαντική προοπτική. Είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις στην προσπάθεια για επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, αύξηση των εσόδων του κράτους και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η χώρα μας διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να προσελκύσει επενδυτές από πολλές περιοχές του πλανήτη και να αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό για ανθρώπους που ζουν στις γειτονικές χώρες και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο σταθεροποιείται μέρα με τη μέρα, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε από την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και ανοίγονται καινούργιες προοπτικές, όπως αυτή του φυσικού αερίου, που προσθέτει μία νέα δυναμική στην κυπριακή οικονομία. Οι θετικές εξελίξεις όμως δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς διαδρομής για την πλήρη αναδιάρθρωση της οικονομίας μας και την οριστική έξοδο από την ύφεση. Απαιτείται λοιπόν να εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα, τόλμη και να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Η επιλογή των αλλαγών είναι ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για να βελτιώσουμε δομές του κράτους, της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της επιχειρηματικότητας. Μαζί, ένα σύγχρονο κράτος και οι εξωστρεφείς επιχειρηματικοί τομείς, μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη στην οικονομία.   

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες