Τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών: Το παιχνίδι αλλάζει!

Ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών θεωρείται ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος έχει βρεθεί στο μάτι του κύκλωνα μετά από το Eurogroup του Μαρτίου 2013.

Αρχικά ήρθε αντιμέτωπος με την απειλή της απώλειας ενός μεγάλου μέρους του κύκλου εργασιών του, δεδομένου ότι τα μέτρα της τρόικας έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στις μεταφορές καταθέσεων. Με το κλείσιμο  της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και την αύξηση του εταιρικού φόρου το κλίμα για τον κλάδο επιδεινώθηκε, ενώ στη συνέχεια ο κλάδος πλήγηκε περαιτέρω από τις κατηγορίες ενάντια στην Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος, ανέντιμες επιχειρησιακές πρακτικές και φορολογική διαφυγή. Το τελικό χτύπημα προήλθε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), ο οποίος αξιολόγησε το νησί όπως ως «non-compliant» με τα διεθνή πρότυπα στη φορολογική διαφάνεια.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις κατηγορίες, ο τομέας των υπηρεσιών αποδείχθηκε ανθεκτικός. Με σημαντικά πλεονεκτήματα ακόμα σε ισχύ (χαμηλό εταιρικό φόρο, φορολογικές απαλλαγές για τα κύρια κέρδη και τα μερίσματα) η Κύπρος συνεχίζει να διατηρεί τα πλεονεκτήματα για να παραμείνει ένα διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο.

Εντούτοις, ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών δεν πρέπει να εφησυχάσει. Αντιθέτως, θα πρέπει να διαγράψει μια διαφορετική πορεία για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη που χάθηκε μετά από το Eurogroup. Το παιχνίδι έχει αλλάξει εντελώς. Η διαφάνεια και η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς που προωθούνται αποτελούν τα νέα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νέας τάξης πραγμάτων. Οι πολιτικές του ΟΟΣΑ κατευθύνονται προς την ενθάρρυνση των τίμιων σχέσεων μεταξύ των κρατών. Περιλαμβάνουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ενός κοινού πρότυπου υποβολής εκθέσεων, νέες οδηγίες για το transfer pricing, την υποβολή έκθεσης από κάθε χώρα ξεχωριστά για τα εισοδήματα και των κέρδη και, γενικά, πρωτοβουλίες που στοχεύουν να πατάξουν τις στρατηγικές φορολογικού προγραμματισμού που εκμεταλλεύονται τα χάσματα των νόμων και των συμφωνιών διπλής φορολογίας. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σαν διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και η στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Μη χάσετε το 6th Cyprus Professional Services to International Business Conference, το οποίο παρουσιάζει η Τράπεζα Κύπρου και διοργανώνει η ΙΜΗ και το περιοδικό Gold την Τετάρτη 24 Σεπτέμβριου στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό θα δώσουν πρακτικά παραδείγματα για το πώς αλλάζει το παιχνίδι στον τομέα και πως η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει αλλά και να αναπτύξει την εικόνα της ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Συγκεκριμένα το συνέδριο αναλύει:

•    International Taxation and the Global Markets for Professional Services
•    Modern Structures and Product Offerings: Building a Product Portfolio for the Next Decade and Beyond
•    The Professional Business Sector on the Course for Significant Change
•    G20, OECD, BEPS, EU U.S. Tax Reform Initiatives
•    Automatic Exchange of Information – Current Developments
•    De-offshorization Measures of the Russian Society and Their Possible Impact on Existing International Structures
•    Tax Structuring for Russian Clients: Practical Implications of Legislative Changes in Russia for Existing and New Structures
•    In this New Order, Is the Use of Trusts and Foundations Still Possible in International Tax Structuring?
•    How American Companies Structure their Operations for Tax Advantages, and How Cyprus is Generally Viewed by U.S. Multinationals
•    Citizenship Programmes: A comparison of various jurisdictions (Cyprus, Netherlands, Malta, Portugal, Spain and UK) with regards to their Residency and Citizenship Programmes
•    The Cyprus Funds Industry and CIFA’s Role in Supporting its Growth  
•    Risks, Challenges and New Opportunities for the Cypriot Professional Advisor
Το συνέδριο απευθύνεται σε ελεγκτικούς οίκους, δικηγορικά γραφεία, fiduciary services firms, τράπεζες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνητικά τμήματα.

Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου. Χορηγός: Cablenet. Οργάνωση: IMH και περιοδικό Gold. Χορηγοί Επικοινωνίας: Gold News Daily Newsletter και Goldnews portal. Στηρίζουν: Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Investment Funds Association, Cyprus Investment Promotion Agency, The Institute of Certified Public Accountants of Cyprus. Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και κόστος συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com ή επικοινωνήστε στο τηλ: 22505555, φαξ: 22 679820, e-mail: events@imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI