powered by

Ελάχιστοι οι Κύπριοι ναυτικοί

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, οι προοπτικές για εργοδότηση στο επάγγελμα του ναυτικού παραμένουν σταθερά θετικές.
 
Παρά το μέγεθος του κυπριακού στόλου, ο αριθμός των Κυπρίων ναυτικών είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με τον αριθμό των ξένων ναυτικών.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “οι προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος παραμένουν σταθερά θετικές και προσοδοφόρες”, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, στα 2.5 χιλιάδες περίπου πλοία που ελέγχουν οι εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου απασχολούνται 55 χιλιάδες ναυτικοί, εκ των οποίων μόνο μερικές εκατοντάδες είναι Κύπριοι, “λόγω της κοινωνικής απαξίωσης του επαγγέλματος”.
 
Ο κ. Καζάκος σημείωσε ότι “κακώς θεωρείται δύσκολο του επάγγελμα του ναυτικού καθώς έχει αλλάξει άρδην, τα επίπεδα ασφάλειας και λειτουργικότητας των πλοίων έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και η τεχνολογική ανάπτυξη συμβάλλει στο να παραμένουν οι ναυτικοί λιγότερο χρόνο μακριά από τις οικογένειες τους, που ήταν ο πιο βασικός ανασταλτικός παράγοντας”.
 
Βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι τα επίπεδα διαβίωσης των ναυτικών να είναι όσο το δυνατό πιο ευχάριστα, ανθρώπινα και ανταγωνιστικά για να προσελκύονται στο επάγγελμα υψηλά καταρτισμένα άτομα.
 
Ως γνωστόν η ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την ευκαιρία σε Κύπριους να σπουδάσουν σε ναυτικές σχολές με υποτροφία. Ο αριθμός των θέσεων έχει αυξηθεί στις 40 και ο κατάλογος αναμονής είναι τριπλάσιος απ` ό,τι πριν από πέντε χρόνια, που δεν συμπληρώνονταν οι μόλις 20 θέσεις που υπήρχαν διαθέσιμες, όπως ανέφερε ο κ. Καζάκος.
 
Ο Παντελής Σταύρου, Γενικός Γραμματέας ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα περίπου 15 χιλιάδων ναυτικών από διάφορες χώρες, που εργάζονται σε πλοία με κυπριακή σημαία, ανέφερε ότι “το επάγγελμα του ναυτικού ιδιαίτερα στην Κύπρο έχει μέλλον” και προσφέρει καλές προοπτικές για καριέρα.
 
Ο κ. Σταύρου υπέδειξε ότι με το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, η πολιτεία πρέπει να εγκύψει και να δει με ποιο τρόπο θα προσελκύσει Κύπριους στο επάγγελμα του ναυτικού.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι γενικότερα στην ΕΕ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ναυτικών για να στελεχώσουν τα πλοία με ευρωπαϊκές σημαίες, όπως η κυπριακή.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου είπε ότι η συλλογική σύμβαση που διέπει το επάγγελμα και η οποία ανανεώθηκε φέτος, για τρία χρόνια, είναι καλή, και διατηρεί τους μισθούς και τα ωφελήματα που είχαν οι ναυτικοί μέχρι το 2013.
 
Η διεθνής ναυτιλία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου την “Ημέρα του Ναυτικού” όπως την έχει καθορίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κόλλησε στα γρανάζια της δικαιοσύνης η διαχείριση των ΜΕΔ-Δεν προχωρά η λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας
Μάριος Κοσμά: Ήταν και θα είναι πάντα επενδυτικός προορισμός η Κύπρος-Πώς θα έρθουν παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές
Το Cyprus Integrity Forum δυναμικά στο πλευρό της Αστυνομίας-Συνάντηση με την ηγεσία της Δύναμης
Ενισχύεται η συνεργασία του Ίδρυματος «Θεοτόκος-Αμερίκος Αργυρίου» και του Σωματείου «Παναγία Ευαγγελίστρια»
Η νέα εποχή της συμμόρφωσης: Τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και η πρόκληση της διαφάνειας
Ανδρέας Παπαέτης: Ο DORA ως θεμέλιο ψηφιακής ανθεκτικότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Κωνσταντίνος Κουμίδης: Η διαχείριση ψηφιακών κινδύνων και η ανθεκτικότητα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Μαρία Κυρμίζη-Αντωνίου: Η ΜΟΚΑΣ και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Theo Parperis: Πλατφόρμα που ανατρέπει τα δεδομένα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές το Ependisis.com (video)
Harm Reduction Conference: Η Στέλλα Κυριακίδου συζητά υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα