Ελάχιστοι οι Κύπριοι ναυτικοί

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, οι προοπτικές για εργοδότηση στο επάγγελμα του ναυτικού παραμένουν σταθερά θετικές.
 
Παρά το μέγεθος του κυπριακού στόλου, ο αριθμός των Κυπρίων ναυτικών είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με τον αριθμό των ξένων ναυτικών.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “οι προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος παραμένουν σταθερά θετικές και προσοδοφόρες”, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, στα 2.5 χιλιάδες περίπου πλοία που ελέγχουν οι εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου απασχολούνται 55 χιλιάδες ναυτικοί, εκ των οποίων μόνο μερικές εκατοντάδες είναι Κύπριοι, “λόγω της κοινωνικής απαξίωσης του επαγγέλματος”.
 
Ο κ. Καζάκος σημείωσε ότι “κακώς θεωρείται δύσκολο του επάγγελμα του ναυτικού καθώς έχει αλλάξει άρδην, τα επίπεδα ασφάλειας και λειτουργικότητας των πλοίων έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και η τεχνολογική ανάπτυξη συμβάλλει στο να παραμένουν οι ναυτικοί λιγότερο χρόνο μακριά από τις οικογένειες τους, που ήταν ο πιο βασικός ανασταλτικός παράγοντας”.
 
Βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι τα επίπεδα διαβίωσης των ναυτικών να είναι όσο το δυνατό πιο ευχάριστα, ανθρώπινα και ανταγωνιστικά για να προσελκύονται στο επάγγελμα υψηλά καταρτισμένα άτομα.
 
Ως γνωστόν η ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την ευκαιρία σε Κύπριους να σπουδάσουν σε ναυτικές σχολές με υποτροφία. Ο αριθμός των θέσεων έχει αυξηθεί στις 40 και ο κατάλογος αναμονής είναι τριπλάσιος απ` ό,τι πριν από πέντε χρόνια, που δεν συμπληρώνονταν οι μόλις 20 θέσεις που υπήρχαν διαθέσιμες, όπως ανέφερε ο κ. Καζάκος.
 
Ο Παντελής Σταύρου, Γενικός Γραμματέας ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα περίπου 15 χιλιάδων ναυτικών από διάφορες χώρες, που εργάζονται σε πλοία με κυπριακή σημαία, ανέφερε ότι “το επάγγελμα του ναυτικού ιδιαίτερα στην Κύπρο έχει μέλλον” και προσφέρει καλές προοπτικές για καριέρα.
 
Ο κ. Σταύρου υπέδειξε ότι με το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, η πολιτεία πρέπει να εγκύψει και να δει με ποιο τρόπο θα προσελκύσει Κύπριους στο επάγγελμα του ναυτικού.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι γενικότερα στην ΕΕ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ναυτικών για να στελεχώσουν τα πλοία με ευρωπαϊκές σημαίες, όπως η κυπριακή.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου είπε ότι η συλλογική σύμβαση που διέπει το επάγγελμα και η οποία ανανεώθηκε φέτος, για τρία χρόνια, είναι καλή, και διατηρεί τους μισθούς και τα ωφελήματα που είχαν οι ναυτικοί μέχρι το 2013.
 
Η διεθνής ναυτιλία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου την “Ημέρα του Ναυτικού” όπως την έχει καθορίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)