Τραπεζική Αρχή: Οι στρεβλώσεις είναι εκεί
07:48 - 26 Ιουνίου 2014
Βελτίωση στο αίσθημα της αγοράς και στην εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), η οποία όμως προειδοποιεί για τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από την επιδείνωση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, τις οποίες προτρέπει να συνεχίσουν τη διόρθωση των ισολογισμών τους και τη διαδικασία απομόχλευσης.
Στην πέμπτη εξαμηνιαία έκθεση για τους κινδύνους και τις ευπάθειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, η ΕΒΑ σημειώνει ότι ο δείκτης απομειωμένων και μη εξυπηρετούμεων δανείων ως προς τα συνολικά δανειακά χαρτοφυλάκια παραμένει σε ανησυχητικά ψηλά επίπεδα.
Η έκθεση καταδεικνύει μεν βελτίωση στο αίσθημα της αγοράς και στην εμπιστοσύνη η οποία επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους πριν από τη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test) και να συνεχίσουν τη διόρθωση των ισολογισμών τους, επισύροντας παράλληλα την προσοχή στις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από τις αξιολογήσεις περιουσιακών στοιχείων και τη μελλοντική κερδοφορία σε ένα περιβάλλον όπου τα σημάδια της ανάκαμψης παραμένουν ήπια και εύθραυστα.
Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2014, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας συνέχισε να καταγράφει βελτιώσεις στο αίσθημα της αγοράς τόσο όσον αφορά το χρέος όσο και τα κεφάλαια. Η έκθεση προσθέτει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες συνεχίζοντας να αντλούν κεφάλαια πριν την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test).
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν, αναφέρει, επιτρέπουν στις τράπεζες να συνεχίσουν τη διόρθωση των ισολογισμών τους μέσω αναγνώρισης ζημιών και πρόσθετων προβλέψεων, χωρίς να επιδεινώνονται τα απόλυτα επίπεδα των κύριων ίδιων βασικών κεφαλαίων (Core Tier 1).
«Οι βελτιώσεις στο σκέλος των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διαδικασία απομόχλευσης, η οποία συνεχίζεται με ένα συντεταγμένο τρόπο, καταγράφουν σημαντική μείωση των στοιχείων σταθμισμένου κινδύνου, μείωση επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και σμίκρυνση των ισολογισμών κατά €3,4 τρισεκατομμύρια από το 2011. Η διαδικασία μείωσης του ρίσκου επίσης βοηθά τις τράπεζες να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες», αναφέρει η EBA.
Σημειώνει ωστόσο ότι η ανησυχία παραμένει από το ότι η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων ορισμένων τραπεζών συνέχισε να μειώνεται, κάτι που υποδεικνύει την ανάγκη για αυστηρές αξιολογήσεις περιουσιακών στοιχείων με ενιαίες ορολογίες για όλη την ΕΕ, όπως αυτές έχουν καταρτιστεί από την ΕΒΑ.
«Ο δείκτης των απομειωμένων και καθυστερημένων δανείων στα συνολικά δάνεια αυξήθηκε και παραμένει ανησυχητικά ψηλός», αναφέρει η ΕΒΑ, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι προβλέψεις έναντι αυτών των δανείων δεν έχουν αυξηθεί, ενώ παρατηρείται μια αυξανόμενη διασπορά με κάποιες τράπεζες να μειώνουν τον δείκτη κάλυψης.
Παράλληλα το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και η απαιτούμενη αναδιάρθρωση των καταχρεωμένων εταιρειών και νοικοκυριών μπορεί να αποτελέσουν σημαντικές προκλήσεις στη διατήρηση των επαρκών κεφαλαιακών επιπέδων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη διόρθωση των ισολογισμών κάποιων τραπεζών και η αναδιάρθρωση θα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΒΑ, η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων όχι μόνο επηρεάζει τα κέρδη και την κεφαλαιακή ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά εγείρει και ερωτήματα για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις.
Πρόσθετα, αριθμός «καταστροφικών επιχειρηματικών πρακτικών σε κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες» έχουν αποκρυσταλλωθεί και τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι τράπεζες με απόδοση στο κεφάλαιο (RoE) κάτω του 4% αντιστοιχούσαν στο 39% του δείγματος το Δεκέμβριο του 2013. «Αυτό σε συνδυασμό με το νέο εποπτικό περιβάλλον, την ήπια ανάπτυξη, και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα συνεχίσει να δημιουργεί προκλήσεις σε σχέση με τα επιχειρηματικά μοντέλα ορισμένων τραπεζών», καταλήγει η EBA.