Πώς αλλάζει η αγορά ηλεκτρισμού

Πώς αναδιοργανώνεται η φιλελευθεροποιημένη αγορά, ώστε να ανταποκρίνεται στην ένταξη νέων παραγώγων ΑΠΕ.

Η παραγωγή, μεταφορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο εναρμονίστηκαν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, μετά που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικοί νόμοι το 2003. Ακολούθησαν τα μέτρα προσαρμογής με τη νέα νομοθεσία από τη νεοσυσταθείσα Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ), θέτοντας σε ισχύ τους κανόνες μεταφοράς, διανομής και αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να λειτουργήσει η αγορά με την ένταξη ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κανόνες προέβλεπαν τη δημιουργία του μοντέλου αγοράς, γνωστού ως «μοντέλο διμερών συμβολαίων», η λειτουργία του οποίου είναι προβληματική όταν παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη παραγωγής από ΑΠΕ. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕΚ και ο ΔΣΜ μελέτησαν τρόπους με τους οποίους θα διευκολυνθεί η ομαλή ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού.

Φλέγοντα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από την ένταξη νέων παραγώγων στην αγορά ηλεκτρισμού θα τεθούν στο Συνέδριο & Έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton Park, στη Λευκωσία. Τα θέματα, καθώς και το πώς οι παράμετροί τους επηρεάζουν την οικονομία της Κύπρου και τη χώρα ευρύτερα, θα αναλύσουν ο Ανδρέας Θεοφάνους, Σύμβουλος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και ο Χρίστος Τουφεξής, Ανώτερος Διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Το συνέδριο και η έκθεση
Το συνέδριο και ή έκθεση έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν στο επιχειρηματικό κοινό της Κύπρου όλες τις διαθέσιμες λύσεις και επιλογές, που αφορούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Στοχεύει, επίσης, να αναδείξει τις βασικότερες και αποδοτικότερες μεθόδους και υπηρεσίες, καθώς και τα προϊόντα εκείνα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενα ή υπό ανέγερση κτίρια, επαγγελματικά υποστατικά και μονάδες παραγωγής.

Για όλες τις επιχειρήσεις
Το συνέδριο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, γενικούς διευθυντές, οικονομικούς διευθυντές και στελέχη επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης. Απευθύνεται επίσης σε ιδιώτες, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό, τις τεχνικές και τις εφαρμογές που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη, ενώ απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής.

Οργάνωση: ΙΜΗ. Χορηγοί: Cablenet και Deloitte. Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business, ΙnΒusinessΝews.com, Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ και Τηλεόραση Σίγμα. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Στηρίζουν: Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΕΕΞΕ) και Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ).

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο τηλ.: 22505555, φαξ: 22679820, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)