Πλωτή μονάδα για το Λεβιάθαν ετοιμάζει η Noble
07:35 - 24 Ιουνίου 2014
Πλωτή μονάδα διαδικασίας παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου σε πλοία σχεδιάζει να αγοράσει η Noble, απόφαση που αναμένεται να παρθεί εντός του καλοκαιριού. Η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει την αγορά πλωτής μονάδας FPSO είτε από την εταιρεία SBM είτε από την BW Offshore. Την είδηση δημοσιεύει η έγκυρη εφημερίδα που εξειδικεύεται στην αγορά ενέργειας Upstream.
Η Noble θα εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη πλωτή μονάδα για να καλύψει τις ανάγκες εξόρυξης, αποθήκευσης και εμπορίας κοιτασμάτων από το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ που βρίσκεται κοντά στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η εταιρεία BW φέρεται να έχει προβάδισμα στον εν λόγω διαγωνισμό σε σχέση με την SBM, ωστόσο καμία τελική απόφαση δεν έχει παρθεί, όπως αναφέρει η Upstream.
Η μονάδα FPSO που αρχικά χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου μεταφέρεται σταδιακά και στις διαδικασίες του φυσικού αερίου. Πάντως, οι πλωτές μονάδες, όπως οι προαναφερθείσες, είναι ιδιαίτερα ακριβές έως και ασύμφορες. Η χρησιμοποίησή τους γίνεται σε δύσκολες περιπτώσεις ή σε περιστάσεις μεγάλης ανάγκης. Κύριος λόγος που η Noble προχωρεί στην αγορά FPSO, είναι η στάση του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις του αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η μονάδα που θα αγοράσει η Noble θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εκμετάλλευση 19 τρισ. κυβικών ποδών από το κοίτασμα του Λεβιάθαν, με ημερήσια παραγωγική δυνατότητα 1,6 δισ. κυβικών ποδών.
Στην πορεία για τη στεριά το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν θα περνά μέσω αγωγού σε σταθερή πλατφόρμα στα πιο ρηχά νερά της πόλης της Χάιφα στο Ισραήλ. Ωστόσο, αυτός καθώς και άλλοι ανάλογοι σχεδιασμοί αναφορικά με το φυσικό αέριο του Ισραήλ καθορίζονται από τις αποφάσεις των πολιτικών της γειτονικής χώρας, οι οποίοι εμφανίζονται μάλλον δυστακτικοί ή ανάποφάσιστοι. Ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν αφορούν πού θα καταλήξει τελικώς ο αγωγός από την ΑΟΖ, σε ποιους θα πωληθεί το φυσικό αέριο και πού θα υλοποιείται η επεξεργασία του φυσικού αερίου. Για παράδειγμα αποτελεί κομβικής σημασίας ερώτημα για το Ισραήλ, εάν θα δημιουργήσει πλωτή ή χερσαία μονάδα επεξεργασίας του φυσικού αερίου. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Upstream τονίζει πως η μία επιλογή που υπάρχει αφορά στη δημιουργία χερσαίας μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα όπως αναφέρει ενημερωμένη πηγή στην εφημερίδα: «Το ζήτημα στο Ισραήλ έχει αρχίσει να περιπλέκεται. Ωστόσο, η εγγύτητα της περιοχής σε μια ταραχώδη ζώνη μάλλον καθιστά επικίνδυνο το εγχείρημα. Την ίδια ώρα μια εταιρεία που ενεπλάκη και έπειτα αποχώρησε από τους σχεδιασμούς, η Woodside, έπαιξε τον δικό της ρόλο στις διαμορφούμενες εξελίξεις στο Ισραήλ».
«Η Woodside θα έφερνε αφενός τεχνογνωσία και αφετέρου ελπίδες για λήψη αποφάσεων για απαραίτητες επενδύσεις συμπεριλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου», τονίζει το ρεπορτάζ της Upstream.
Η αποχώρηση της Woodside από το Ισραήλ στις αρχές του 2014 αφήνει τη Noble αποκλειστικά με ισραηλινούς συνεργάτες στη χώρα, που είναι η Delek Drilling, η Avner Oil Exploration και η Ratio Oil Exploration.
Κύπρος: Αγωγός ή FPSO
Πάντως, οι εξελίξεις στο γειτονικό Ισραήλ επηρεάζουν και την Κύπρο, αφενός λόγω εγγύτητας και αφετέρου λόγω της εταιρείας Noble, με την οποία συνεργάζονται και οι δύο χώρες.
Η εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης του οικοπέδου 12, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να δώσει πνοή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής, παρά την αργοπορία στη λήψη αποφάσεων τόσο από πλευράς Ισραήλ λόγω πολιτικής αναβλητικότητας, όσο και από πλευράς Κύπρου, λόγω μη επαρκών –μέχρι στιγμής- ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Πάντως, η λύση του FPSO που προωθεί η Noble για το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ πιθανόν να δώσει τη λύση μεταφοράς του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς τη στεριά της Κύπρου. Μεγάλο πρόβλημα της περιοχής αποτελούν τα βαθιά νερά, που δυσχεραίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού. Οι πλωτές μονάδες, αν και δαπανηρές, αποτελούν πιο πρακτική λύση για τα βαθιά νερά της Μεσογείου.
Συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου
Την ίδια ώρα η όποια πιθανή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει στις δύο πλευρές. Τόσο το κόστος το οποίο μπορεί να μοιραστεί για επενδύσεις όπως το τερματικό υγροποίησης, όσο και οι συνέργειες σε επίπεδο κοινών, ενεργειακών σχεδιασμών αποτελούν κοινό μέλλον για Κύπρο και Ισραήλ, όπως αναφέρουν ειδικοί επί θεμάτων ενέργειας. Παρόλα αυτά τα δύο κράτη δεν εξετάζουν αυτή τη στιγμή τέτοιας φύσης ζητήματα.
Ο ρόλος της Noble
Η αμερικανική εταιρεία ερευνών, εξόρυξης και εμπορίας φυσικού αερίου αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και δύναται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στους υπό διαμόρφωση ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής.
Το εγγύς μέλλον θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου τόσο από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ, σε επίπεδο επεξεργασίας (υγροποίησης ή συμπίεσης) αλλά και σε επίπεδο εμπορικής και εσωτερικής εκμετάλλευσης.