Καινοτομήστε γιατί χανόμαστε!
12:07 - 23 Ιουνίου 2014
Η πρόσφατη επιτυχία του συμπατριώτη μας Χριστόφορου Τομάζου και η βράβευσή του με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη 2014 στην κατηγορία “Έρευνα” από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (στα αγγλικά γνωστό και ως EPO) για την εφεύρεσή του για ταχεία εξέταση του ανθρώπινου DNA είναι μια υπενθύμιση των δυνατοτήτων , των προοπτικών και της εφευρετικότητας που έχουμε ως λαός.
Αποτελεί, όμως και ακόμη ένα απτό παράδειγμα της σημασίας και της δύναμης που έχουν όλοι οι δημιουργοί που πριν προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, είχαν ήδη προνοήσει να κατοχυρώσουν και να αναπτύξουν τα πνευματικά και βιομηχανικά τους δικαιώματα.
Είναι γεγονός ότι στον τόπο μας αυτή την εποχή γίνονται αρκετές πρωτοβουλίες με γενικό περιεχόμενο τις νεοφυείς εταιρείες (γνωστές και ως startup companies), την στροφή σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τα πρωτότυπα τεχνολογικά προϊόντα. Όλα αυτά είναι χρήσιμα και μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο περιβάλλον για ανάκαμψη της οικονομίας μας. Πέρα, όμως, από όσα γίνονται και λέγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά, το πιο σημαντικό που χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα είναι η δημιουργία κουλτούρας σεβασμού και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Κι’ αυτό γιατί όσο καλές ιδέες και σχέδια έχει μια εταιρεία ή ένας νέος εφευρέτης, εάν πρώτα δεν κατοχυρώσει τα δικαιώματά του, κινδυνεύει –ουσιαστικά- να χάσει τα πάντα αφού πολύ εύκολα θα μπορούν να τον αντιγράψουν.
Εάν ως τόπος επιδιώκουμε ουσιαστική στροφή στην καινοτομία, στην εφευρετικότητα και στην δημιουργία και παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη διεξαγωγή εκδηλώσεων και φεστιβάλ καινοτομίας. Ούτε και σε κοινωνικές συναντήσεις επίδοξων επενδυτών με εφευρέτες. Πριν και πάνω από όλα, αυτό που απαιτείται να γίνει είναι η ευαισθητοποίηση των δημιουργών για τους τρόπους κατοχύρωσης των έργων τους. Χωρίς την προστασία των νέων εφευρέσεων και ανακαλύψεων, κάθε δημιουργός είναι εκτεθειμένος.
Η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε. και ως συμβαλλόμενο κράτος των πιο σημαντικών Διεθνών Συνθηκών, δίδει πλήρη και αξιόπιστη προστασία στα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα και δεν υστερεί σε τίποτε από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα, η χώρα μας δίδει εξαιρετικά φορολογικά κίνητρα για κάθε εισόδημα προέρχεται από την εκμετάλλευση ή/και άδεια χρήσης των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη σημαντικός αριθμός ξένων επενδυτών επιλέγουν τον τόπο μας ως βάση για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία, τα προγράμματα Η/Υ και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχουμε , δηλαδή, όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές παρά το μικρό μας γεωγραφικό μέγεθος, να καταστούμε σημαντικό διεθνές κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης.
Η μεγάλη διάκριση του συμπατριώτη μας Χριστόφορου Τομάζου εδράζεται στο γεγονός ότι όχι μόνο σκέφτηκε και υλοποίησε μια πρωτοποριακή εφεύρεση, αλλά κυρίως στην προνοητικότητα που είχε πολύ πριν δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του να τα κατοχυρώσει και να τα προστατεύσει.
Το ίδιο πνεύμα προνοητικότητας θα πρέπει να διακατέχει κάθε επίδοξο νέο εφευρέτη!