Powered by

Λιθουανία: Το 2015 στην ευρωζώνη

Το «πράσινο φως» στη Λιθουανία προκειμένου να γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το 19ο μέλος της ευρωζώνης έδωσε το ECOFIN, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ένταξη της Λιθουανίας στην ΟΝΕ αφήνει μόνο εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός του κοινού νομίσματος.Η είσοδος της Βίλνας στην ευρωζώνη πρέπει πλέον να επικυρωθεί και τυπικά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και από το Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Λιθουανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ριμάντας Σάτζιους, υπογραμμίζοντας ότι για το Βίλνιους «αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή του». «Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είχε χαιρετίσει στις αρχές Ιουνίου τη δημοσιονομική πολιτική και «τις σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» της Λιθουανίας, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα οδήγησαν «σε εντυπωσιακή αύξηση της ευημερίας των Λιθουανών πολιτών».

 

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά