Ειρένα υμίν

Στο άκουσμα του ονόματος της Ειρένας Γεωργιάδου για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας αντέδρασε ολόκληρο το σύμπαν. Αντιπολίτευση, συγκυβέρνηση, προεδρικό. Μόνο ο Αρχιεπίσκοπος δεν αντέδρασε όλως παραδόξως.

Την κ. Γεωργιάδου δεν την γνωρίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θεωρώ όμως άδικο η όποια κριτική για το πρόσωπο της να ξεκινά το 2011 όταν ανέλαβε κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του Χάρη Γεωργιάδη. Ίσως θα ήταν καλά να ληφθεί υπόψη ότι προηγήθηκαν έξι χρόνια εργασίας στους PwC, τετραετία ως οικονομική διευθύντρια της Cybarco και τριετία ως οικονομική διευθύντρια της Megabet. Συμφωνώ πάντως, ότι από το 2011 μέχρι σήμερα η ανέλιξη της στα κυβερνητικά δώματα ήταν ραγδαία, όπως ραγδαία ήταν και η ανέλιξη του Χ. Γεωργιάδη την ίδια περίοδο.

Πιστεύω πως ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε εμπλοκή στην προώθηση της για το συμβούλιο και όπως όλα δείχνουν για την προεδρία της Ελληνικής. Μάλλον η καλή σχέση που δημιουργήθηκε κατά τη συνεργασία της με την Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου (διοικητική σύμβουλο στη Ελληνική εκπροσωπώντας την Wargaming) στον τρίτο όροφο του ΥΠΟΙΚ, την έφερε ένα βήμα από την προεδρία της τράπεζας.  

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά η τάχα μοναδική κυπριακή τράπεζα που απέμεινε, ετοιμάζεται να περάσει σε ξένα χέρια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προς εξωραϊσμό αυτής της εικόνας, λοιπόν, σκέφτηκαν πως θα ήταν καλά την προεδρία να έχει Κύπριος και ακόμα καλύτερα Κύπριος που έχει καλή σχέση με την πολιτική ζωή και την κυβέρνηση. Που να ξέρουν οι άνθρωποι ότι ο Κύπριος παίρνει παράξενες στροφές στον ύπνο του.

Το ότι θίχτηκε και ο ΔΗΣΥ από τη συγκεκριμένη κίνηση, μάλλον αποδεικνύει πως ο διορισμός δεν ήταν διά χειρός Χάρη ή κυβέρνησης. Άλλωστε, πολλοί είναι που περιμένουν σειρά για βόλεμα.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τις απολαβές, τουλάχιστον για το 2014 θα είναι κοντά στις 50χιλ. ευρώ. Αν αλλάξει κάτι για το 2015 δεν το γνωρίζω αλλά μάλλον απίθανο μου φαίνεται. Για να φτάσουν πάντως οι απολαβές στις 150χιλ. ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι  να αναλάβει η Ειρένα και εκτελεστικά καθήκοντα οπόταν και θα δικαιολογείται.

Πάντως, ας μην προτρέχουμε, μπορεί η Κεντρική και συγκεκριμένα η κ. Γιωρκάτζη, να κρίνει πως η «ψηλή» δεν είναι αρκετά fit για τη θέση.

Keep calm και Ειρένα υμίν.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες