Αποχή: Καταδίκη ή απαξίωση;

Ανησυχητικά τα ποσοστά προσέλευσης των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές στην Κύπρο αλλά και σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών, επί συνόλου 606.916 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 266.891 (43,97%) και η αποχή έφθασε στις 340.025 (56,03%).

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα τίθεται πλεον το ερώτημα αν είναι τελικά η αποχή λανθασμένη επιλογή. Είναι πράξη ανευθυνότητας ή συνειδητή πολιτική πράξη;  Τα κόμματα λένε ότι η αποχή είναι εγκληματική αλλά ο λαός την βλέπει σαν πράξη τιμωρησίας. Ποιο ειναι το σωστό; Ποιο είναι το μήνυμα που πραγματικά ήθελαν να περάσουν οι πολίτες με την αποχή;  

Γενικότερα είναι καθήκον όλων να ψηφίσουν αν πρέπει η οικονομία να διορθωθεί,  το κυπριακό πρόβλημα να μπει σε ένα σωστό δρόμο, για ένα σωστό σύστημα υγείας και μια σωστή παιδεία.  Αν όμως τα κόμματα δεν παίρνουν τα μηνύματα από τον λαό,κατηγορούνται για διαπλοκές(πρόσφατα παραδείγματα για κρυφές συναλλαγές) κάνουν αλαζονικά ότι θέλουν, δεν σέβονται τον πολίτη τις αξίες και τους θεσμούς που υπηρετούν, αν οι πολιτικοί είναι δεμένοι σε οικονομικά συμφέροντα τότε δεν υπάρχει λόγος να πάρουν τη ψήφο του καθενός διότι συντηρήται ένα σάπιο καθεστώς.

Για την αποχή στην Κύπρο φταίνε δυστυχώς τα κόμματα μόνο.  Έχουν χάσει κάθε επικοινωνία τους με τον λαό, τους ψηφοφόρους τους και τους θυμούνται προεκλογικά μόνο.  Δεν τους νοιάζει η γνώμη του λαού παρά μόνο αν επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα κόμματα έχουν αναπτύξει ένα εγωκεντρικό και αλαζονικό χαρακτήρα, μπλεγμένο σε σκάνδαλα και συμπεριφέρονται με τρόπο προκλητικό.  

Ήρθε η στιγμή που δικαιολογημένα ο κόσμος απαξιώνει πλήρως τα κόμματα.  Ο κόσμος δεν βαριόταν που δεν πήγε να ψηφίσει.  Συνειδητά δεν πήγε και μάλιστα στέλλει ένα ισχυρό μήνυμα.  Είναι μία διέξοδος διαμαρτυρίας.  Να καταδικάσει όσα γίνονται στην χώρα μας.  Όσα νιώθουν ότι αδικήθηκαν.  Να καταδικάσει τα σκάνδαλα, τις αδικίες, την αναξιοκρατία, το κούρεμα, την φτώχεια την μισέρια  Να καταδικάσει το σύστημα.  Ο κόσμος νοιώθει μεγάλη οργή.  Είναι η επανάσταση του.

Στις συγκεκριμένες εκλογές ο κόσμος δεν ψήφισε και για ένα άλλο λόγο.  Δεν σέβεται και δεν πιστέυει στην Ευρώπη πλέον.  Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι δυνατό.  Δεν το νιώθει ο κόσμος.  Δυστυχώς από την μέρα ένταξής μας στην Ευρώπη ο απλός κόσμος μόνο αρνητικά έχει βιώσει. Ο θεσμός της Ε.Ε. καταρρέει και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.  Πολλοί πιστεύουν ότι ο Κύπριος ευρωβουλευτής που θα ψηφίσουν δεν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χώρας διότι τα μεγάλα ξένα εθνικά συμφέροντα των χωρών κάνουν αδύνατη την παρουσία και προσφορά του.  Η ευρωκρίση συνεχίζεται και προκαλεί ανησυχία.  

Τα κόμματα έχουν καταλάβει και πήραν ξεκάθαρα τα μηνύματα απαξίωσης από την συνειδητή αποχή του κόσμου από τις ευρωεκλογές.  Πανικοβλημένα και αγωνιωδώς πρότρεπαν συνεχώς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές με το κάθε κόμμα να χρησιμοποιεί το δικό του σύνθημα για να μην μειωθούν τα ποσοστά τους και να μην ζημιωθεί το κόμμα τους.  Όχι για δήθεν για αρχές και θεσμούς.  Βασικά να μην πάθουν ότι έπαθαν τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα στην Ελλάδα.

 

Δειτε Επισης

Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί