Απολογισμός έργου ΕΤΕΚ για την τριετία 2011- 2014

Η πορεία που ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες συνεχίζεται. Είναι η ώρα να ανασκοπήσουμε, να αφουγκραστούμε, να αναλογιστούμε όλα αυτά που έγιναν, έχοντας κατά νου και άλλα τόσα που δεν έγιναν, μέχρι τώρα, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια και να οραματιστούμε για το αύριο.
Η κοινωνία των μηχανικών διεκδίκησε και η Πολιτεία αναγνώρισε και εμπιστεύτηκε τους μηχανικούς του τόπου παραχωρώντας τους αυτοδιοίκηση, δίνοντάς τους ανεξαρτησία και δυνατότητα παραγωγής συλλογικής σκέψης και πολιτικής σε ένα τεράστιο πεδίο της επιστήμης και της μηχανικής. Τους εμπιστεύτηκε και τους κατέστησε ανεξάρτητο σύμβουλο της κοινωνίας και της Πολιτείας.
Πράγματι, όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και δεν αρκεί μόνο να είναι καλές οι προθέσεις, να έγιναν προγραμματισμοί και να καταβλήθηκαν προσπάθειες. Η κοινωνία των πολιτών, οι θεσμοί και τα μέλη του Επιμελητηρίου αναμένουν από το κατ’ εξοχήν θεσμικό όργανο των μηχανικών να παράγει έργο, έργο ωφέλιμο για το σήμερα και ελπιδοφόρο για ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο, έχει σημασία και το πώς μεθοδεύονται και πώς υλοποιούνται οι προσπάθειες, ποιες οι σκέψεις και οι ενδότερες επιθυμίες, πώς εκφράζονται όλα αυτά, ποια η καθημερινή πρακτική και η επικρατούσα κουλτούρα και, οπωσδήποτε, τι είναι αυτό που εκπέμπεται προς τα έξω, προς τα μέλη και προς την κοινωνία.
Βασικό καθήκον και επιδίωξη ήταν και παραμένει η επικράτηση ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες και στις αποφάσεις μας. Το Επιμελητήριο σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχει λόγο και ρόλο να επιτελέσει, συνεχίζοντας δυναμικά, με υπομονή και επιμονή το έργο του ανταποκρινόμενο στην αποστολή του για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας.
 

 

Τον Ιούνιο 2011, με την έναρξη της τριετίας είχα καταθέσει τη διαβεβαίωση προς τα μέλη του Επιμελητηρίου ότι «… με συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε αναλάβει, θα συνεχίσω με επιμονή και αφοσίωση τη συλλογική προσπάθεια, προσηλωμένος στην πορεία που το Επιμελητήριο και η κοινωνία των μηχανικών έχει χαράξει, επιδιώκοντας και στοχεύοντας μέσα από αντικειμενική μελέτη, τη δημιουργική παρέμβαση και συνδρομή του ΕΤΕΚ στα δρώμενα, στις εξελίξεις και γενικά στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, προωθώντας ταυτόχρονα και τα θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τα μέλη του…».
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν και, δυστυχώς, εξακολουθούν να επικρατούν κατά την τελευταία τριετία, με δραματική επιδείνωση από τις αρχές του 2013, το Επιμελητήριο μπορεί να κοιτάει με το μέτωπο ψηλά και καλείται να συνεχίσει τη δραστηριοποίηση και τον αγώνα του προσδοκώντας ότι και με τη δική μας συμβολή, σύντομα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και θα ανατείλει ένα καλύτερο αύριο.
Κριτές του έργου αλλά και του αποτελέσματος των προσπαθειών και των κόπων των ενεργών μελών, των συνεργατών, της υπηρεσίας, των θεσμικών οργάνων και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, όλα τα Μέλη, η Κοινωνία των Πολιτών και η Πολιτεία.

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες