Υστερεί η Κύπρος σε Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας

Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στο πλαίσιο διερεύνησης και ενημέρωσης για την  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη πραγματοποίησε έρευνα  για τις νέες τάσεις έκδοσης  Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας  και εξωτερικής διασφάλισης τους με την χρήση των πιο διαδεδομένων και διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων όπως το Global Reporting Ιnitiative (GRI) και ΑΑ1000 (AS). Η έρευνα ανέλυσε Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 44 επιχειρήσεων που εκδόθηκαν συνολικά στην Ελλάδα  για το έτος  2012, ενώ αντίστοιχα μόνο 2 Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας εκδόθηκαν στη Κύπρο για το ίδιο χρονικό διάστημα.
 

Σύμφωνα με την έρευνα γίνεται σαφές ότι όλο και περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα και Κύπρο αντιλαμβάνονται τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και αποτύπωσης της μέσα από την έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Αντίστοιχα δε φαίνεται να υπάρχει  δήλωση ξεκάθαρης στρατηγικής και στόχων για την ΕΚΕ όπως και διασφάλιση της  αξιοπιστίας των πληροφοριών από τρίτους φορείς στην πλειοψηφία των εκθέσεων που έχουν εκδοθεί. Υπό αυτή την έννοια συνολικά η ποιότητα  των Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας σε σύγκριση με αυτών των Ευρωπαϊκών οργανισμών βάσει των διεθνών οδηγιών χρήζει σημαντικής βελτίωσης όπως αντίστοιχης βελτίωσης φαίνεται να χρήζει και η αποτύπωση στρατηγικών και στόχων για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Σημειώνετε ότι στις 15 Απριλίου 2014 ψηφίστηκε η νέα Κοινοτική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία ζητείται από μεγάλες επιχειρήσεις, άνω των 500 ατόμων, κάθε χρόνο να αναφέρουν στις ετήσιες εκθέσεις τους τις δράσεις  που αναπτύσσουν για την κοινωνία, τους εργαζόμενους  και το περιβάλλον η οποία και αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)