Powered by

Αποδεσμεύει 500 εκ. για την Ουκρανία η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε 500 εκατομμύρια ευρώ για  να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κυρίως για την αγορά φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές εταιρείες.

"Πρόκειται για μια δημοσιονομική βοήθεια και εναπόκειται στις ουκρανικές Αρχές να αποφασίσουν πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά", διευκρίνισε ο  Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές  Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

"Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους εξωτερικής χρηματοδότησης, όπως για την αγορά φυσικού αερίου", διευκρίνισε.

"Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για αγορές φυσικού αερίου από εταιρείες της ΕΕ", συμπλήρωσε εξάλλου η Ζαμπίνε Μπέργκερ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας.  

Ο διευθυντής της ουκρανικής δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz Αντρίλ Κομπόλεφ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες  προτίθενται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με φυσικό αέριο μετά την απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα του.  "Προτείνουν στην Ουκρανία την αγορά φυσικού αερίου στην καλή τιμή των 320  δολαρίων" τα 1.000 κυβικά μέτρα, διευκρίνισε. Η τιμή πώλησης φυσικού αερίου από  την Gazprom ανέρχεται σε 385 δολάρια.  

"Η αγορά από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μια πιθανότητα, αλλά εναπόκειται  στις επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν για τις τιμές", σημείωσε παράλληλα η  Μπέργκερ.  

Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουΐλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η  απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία λόγω της διένεξης για τις τιμές υπονομεύει τη φήμη της Ρωσίας ως αξιόπιστου παρόχου ενέργειας. "Λυπούμαστε για την απόφαση της Gazprom να το κάνει αυτό και νομίζω ότι οι αποφάσεις αυτού του είδους ζημιώνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας όσον  αφορά την παροχή ενέργειας αλλού στην Ευρώπη", δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό  κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο-Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI
Ελβετία: Οριακή άνοδος για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο στο 0,1%
UBS: Η ανεξαρτησία της Fed και το κράτος δικαίου των ΗΠΑ σε κίνδυνο
Εμπορικό deal Τραμπ και Βιετνάμ-Δασμοί 20% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ, μηδενικοί για αμερικανικά προϊόντα
Σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού η Γαλλία με έλλειμμα ρεκόρ-Προειδοποιήσεις Μοσκοβισί
Ο φιλόδοξος στόχος της Ε.Ε. για το κλίμα-Τα διακυβεύματα και οι εξαιρέσεις
Μεγάλο τραπεζικό deal στη Βρετανία-Στη Santander μονάδα της Sabadell για £2,7 δις
Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων