NPLs 3.4δις που δεν έχουν καθυστέρηση

Δάνεια ύψους 3.4δις ευρώ σε τράπεζες και Συνεργατισμό συγκαταλέγονται ως μη εξυπηρετούμενα παρόλο που αναδιαρθρώθηκαν και δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.

Στις τράπεζες, δάνεια 2.9δις περίπου ή 6.04% του συνόλου, παρόλο που αναδιαρθρώθηκαν και δεν έχουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα λόγω των αυστηρών όρων που τέθηκαν ως προς τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το αντίστοιχο ποσό στον Συνεργατισμό ανήλθε στο τέλος Απρίλη σε 455εκ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 3.45% στο σύνολο των 13.2δις ευρώ. Το συνολικό ποσοστό των αναδιαρθρωμένων δανείων στις τράπεζες που θεωρείται ως μη εξυπηρετούμενο (με ή χωρίς καθυστέρηση 90 ημερών) ανέρχεται σε 13.73% και στον Συνεργατισμό σε 4.58%.

Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Κεντρικής, χορηγήσεις που έτυχαν ρύθμισης παραμένουν ως μη εξυπηρετούμενες για έξι μήνες από την έναρξη καταβολής δόσεων κεφαλαίου βάσει του νέου προγράμματος αποπληρωμής. Σε περίπτωση σταδιακής αύξησης της δόσης, 6 μήνες μετά τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο η υψηλότερη δόση έχει οριστεί στο νέο πρόγραμμα αποπληρωμής. Σε περίπτωση κατά την οποία το τροποποιημένο πρόγραμμα αποπληρωμής προβλέπει καταβολή εφ’ άπαξ ποσού στη λήξη της χορήγησης, τότε η χορήγηση παραμένει ως μη εξυπηρετούμενη μέχρι τη λήξη της.
 
Πάντως, στις τράπεζες αναδιαρθρώθηκε μέχρι στιγμής το 25.18% των συνολικών δανείων και το πρόβλημα επικεντρώνεται σε ένα ποσό 3.6δις ευρώ που παρόλο που αναδιαρθρώθηκε παρουσιάζει και πάλι καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.
Αντίστοιχα, στον Συνεργατισμό δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν και παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονται σε 150εκ. ευρώ. Μέχρι στιγμής στον Συνεργατισμό αναδιαρθρώθηκε το 11.24% συνολικών δανείων 13.3δις ευρώ.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τράπεζες και Συνεργατισμό ανήλθε σε 27.4δις ευρώ (45% του συνόλου) στο τέλος Απριλίου σε σύγκριση με 27δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Εάν εξαιρεθούν τα 3.4δις αναδιαρθρωμένων που παρόλο που δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέραν των 90 ημερών ανέρχονται σε 24δις ευρώ (39% του συνόλου).

 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος