Eurobank: Στηρίζει υγιείς επιχειρήσεις

Στήριξη στις υγιείς επιχειρήσεις της Κύπρου προτίθεται να δώσει η Eurobank Cyprus, σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα του ομίλου, που άφησε ελπίδες για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus, Μιχάλης Λούης, μιλώντας με αφορμή την επίσκεψη της διοικητικής ομάδας του ομίλου από την Ελλάδα, τόνισε ότι η τράπεζα θα ακολουθήσει αναπτυξιακή στρατηγική, με πλάνα για επέκταση στο Παραλίμνι, δημιουργώντας το όγδοο κατάστημα παγκύπρια, ενώ στα επόμενα σχέδια βρίσκεται το άνοιγμα δύο ακόμη καταστημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό.

 

 

Όπως είπε η τράπεζα εξασφάλισε μέχρι το Μάιο του 2014, νέες καταθέσεις ύψους €300 εκ., ενώ επιμένει στο διαφορετικό μοντέλο τραπεζικής, το οποίο ξεκίνησε με την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο. Το μοντέλο περιλαμβάνει την προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στους τομείς των μεγάλων επιχειρήσεων, της διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών, της τραπεζικής διεθνών εταιρειών και των κεφαλαιαγορών.
Ο κ. Λούης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στα μηνύματα που δίνονται από τη ρωσική αγορά. Όπως είπε, η Κύπρος εξακολουθεί να θεωρείται ένα ελκυστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι όσον αφορά το deoffshorization η χώρα μας με προσεκτικές διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση θα βρίσκεται στη σωστή λίστα.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε τη θετική πορεία της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα κατάφερε να σηκώσει €3 δις από τις αγορές και να γίνει η πρώτη τράπεζα που επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια. Το 65% της τράπεζας ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, με το 60% αυτών να είναι θεσμικοί επενδυτές. Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μακροπρόθεσμα funds από μεγάλα ονόματα όπως η Fairfax Financial Holdings, η WLR Recovery Fund V, L.P., Capital Research & Management Co, η Fidelity Management & Research Co, η Mackenzie Financial Co, η Brookfield International Bank Inc και άλλα επενδυτικά σχήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο με την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, αυξάνοντας τις καταθέσεις της με τον δείκτη των δανείων έναντι των καταθέσεων να φτάνει το 109%, που είναι το δεύτερο καλύτερο στην Ελλάδα.
Η τράπεζα γενικά είναι ανακουφισμένη από την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την είσοδο ξένων επενδυτών στο μετοχολόγιό της βλέποντας με αισιοδοξία το μέλλον. Τα κέρδη προ-προβλέψεων ανακάμπτουν, οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται και η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζεται. Την ίδια ώρα, η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε και ο ELA μηδενίστηκε. Τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα €94 εκ. το α’ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2013. Η τράπεζα εμφάνισε ζημιές ύψους €207 εκ., έναντι ζημιών €913 εκ. το δ’ τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν στο 30,9%.

ΔΙΑΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Όπως υπογράμμισε ο ανώτερος οικονομολόγος του ομίλου Τάσος Αναστασάτος, το κλειδί βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από πλευράς κυβερνήσεων με στόχο την επιστροφής την ανάκαμψη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. «Δεν πρέπει απλά να κάνουμε ότι μας ζητάει η Τρόικα ώστε να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση. Οι αρχές πρέπει να επιδείξουν ‘ιδιοκτησία’, να έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο και αναπτυξιακό όραμα για τα επόμενα χρόνια και να ενεργούν ένα βήμα παραπέρα από ότι τους ζητείται», επεσήμανε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και να ανάκτηση την εμπιστοσύνη. «Θα πρέπει να διαφοροποιηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες, να δοθεί έμφαση τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο τουρισμός και η ναυτιλία, όσο και σε τομείς όπως η τεχνολογία, ενώ θα ήταν μεγάλο λάθος να επαναπαυθούμε στους υδρογονάνθρακές, ένας τομέας ο οποίος θα αποδώσει καρπούς πολύ αργότερα», είπε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2014 για τη Eurobank Κύπρου ήταν θετικά, διατηρώντας ικανοποιητική κερδοφορία, η οποία ανήλθε στα €15,5εκ. μετά τους φόρους. Επίσης, διατήρησε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 42.62% (Capital Adequacy Ratio) με βάση τα νέα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ, ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα και χαμηλή βάση κόστους λειτουργίας. Το σύνολο των δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2014 έφτασε τα €1,691 δις, οι καταθέσεις τα €2,530 δις και τα κεφάλαια τα €616 εκ.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)