powered by

MIG: To 2016 αρχίζει η διαιτησία κατά Κύπρου

Για το διάστημα 16 – 27 Μαΐου 2016 έχει ορισθεί κατ` αρχήν η ακρόαση της υπόθεσης που αφορά την αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Marfin Investment Group (ΜΙG) και άλλους 18 Ελληνες μετόχους της Λαϊκής.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της MIG, η διαδικασία διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινήθηκε σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, από τον Ιανουάριο του 2013  και διεκδικείται  αποζημίωση για την απώλεια των επενδύσεων τους ύψους € 1,1 δισεκατομμυρίων περίπου, εκ των οποίων η αξία της επενδύσεως της MIG ανέρχεται σε € 824 εκατομμύρια.

Οπως σημειώνεται, σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση που διέπει την διαιτησία ICSID (Σύμβαση της Ουάσινγκτον του 1965), την οποία έχουν κυρώσει από χρόνων η Ελλάδα και η Κύπρος, η δικαιοδοσία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου είναι αποκλειστική.

Οι ενάγοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεκδικούν αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των επενδύσεών τους ως μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και για άλλες συναφείς παραβιάσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της διμερούς σύμβασης που απαξίωσαν πλήρως τις επενδύσεις τους.

Η MIG αναφέρει ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το διαιτητικό δικαστήριο η ανταλλαγή των θέσεων και αποδεικτικών μέσων των μερών περιλαμβανομένης και της αποκάλυψης εγγράφων που θα ζητηθούν θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί κατ’ αρχήν για το διάστημα 16 – 27 Μαΐου 2016.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "η Κυπριακή Δημοκρατία αγνόησε τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς τις οποίες οι ενάγοντες/μέτοχοι τής απεύθυναν, ως όφειλαν να κάνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της διμερούς σύμβασης. Έτσι, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η υπόθεση έχει καταλήξει σε διεθνή διαιτησία, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2013 εκκρεμεί ενώπιον του διαιτητικού οργανισμού για διαφορές μεταξύ επενδυτών και κρατών υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), με αριθμό φακέλου ARB/13/27".

Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τους: Καθηγητή Bernard Hanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τον κ. Daniel Μ Price (HΠΑ) και τον Sir David ΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές.

Την 28η Απριλίου 2014, το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε την Πρώτη Διαδικαστική Πράξη του, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της δίκης, την έδρα του δικαστηρίου (Παρίσι), τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και άλλες διαδικαστικά θέματα, επιλύοντας τις όποιες διαφορές των μερών ως προς τα ζητήματα αυτά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Κύπρος δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του διαιτητικού δικαστηρίου, αλλά συμμετέχει στην διαιτητική δίκη ως διάδικο μέρος.
 

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Άνοδος στην καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων πρώτη φορά από το 2021
Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ellinas Finance ο Κωνσταντίνος Σερβός
Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Κεντρική Τράπεζα: Τρίτη έκθεση για χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής σχετικά με το κλίμα
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών